HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Ünnep a határainkon

2007. december 21. (péntek) 17:52
 
Hazánk 2004. május 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz. Ez évben kiteljesedett tagságunk, mivel 2007. december 20-án éjfélkor lépett életbe a schengeni szerződés.

Megszűntek a határok Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria között, miután csütörtök éjfélkor hazánk csatlakozott a schengeni övezet tagállamaihoz, így ellenőrzés és megállás nélkül hajthatunk át az érintett országok határátkelőin.

[394_7_180.jpg] Hatar3.jpg
[394_6_180.jpg] Sorompo.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat szervezésében közös ünnepséget rendeztek Tornyosnémetiben, a határátkelőhelyen. A helyi zenekarok mellett fellépett a Bikini is. A környékbeli szlovák, magyar települések polgármesterei együttműködési megállapodást írtak alá, majd a határátkelőhelyen a még megmaradt sorompót lebontották a jelenlévők. A tűzijáték alatt egy hordó, szlovák sört és egy hordó tokaji bort vertek csapra.

[394_9_180.jpg] Bikini.jpg
[394_8_180.jpg] Hatar2.jpg
[394_5_300.jpg] Elnokok.jpg

Elnöki koccintás, (balról) dr. Zdenko Trebul'a, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke és dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A schengeni egyezmény a luxemburgi Schengenben 1985. június 14-én az Európai Gazdasági Közösség öt tagja – Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország és a Német Szövetségi Köztársaság – által a Princesse Marie-Astrid nevű hajó fedélzetén aláírt megállapodás. Ez elsősorban belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti. Az Egyezménynek nem minden unióbeli ország a tagja, és vannak nem-EU-beli tagok is.

Vissza