HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

Ásványfesztivál földtudományi játszóházzal

2013. március 2. (szombat) 07:39
 
Csillogó ásványok mellett izgalmas interaktív programokkal és ingyenes ásvány- és drágakő-meghatározással várja az érdeklődőket március 9-10-én a 31. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál.

Március második hétvégéje idén sem múlhat el az ásványfesztivál nélkül. A rendezvénynek ezúttal az egyetemi főépület ad helyet, ahol lesz szakmai bemutató a hozzáértőknek, földtudományi játszóház az érdeklődőknek, tombola a szerencséseknek és további érdekes programok.  A kiállítás alkalmával, a selmecbányai Bányászati és Kohászati Iskola első tanszéke, az Ásványtan-Kémlészet-Kohászati Tanszék alapításának 250. évfordulójáról is megemlékeznek.

Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiváljának jelentőségét nemcsak a kiállítók stabil 100 feletti, és a látogatók 3-4 ezres létszáma jelzi, hanem a tény is, hogy évenként a börzéhez más és más rendezvényeket is társítanak a szervezők. Ezek között sorolhatunk reprezentatív, tematikus kiállításokat, illetve tudományos és népszerűsítő előadásokat, esetenként előadóüléseket is.

[0_960] DSCI0125.JPG

A központi kiállítás az idén a pszeudomorfózák köré tematizálódik. Ezek olyan ásványok, amik kikristályosodásuk után kémiai összetételükben átalakuláson mentek keresztül, de megtartották az eredeti ásvány formáját. Ezeket a különleges ásványokat egy miskolci gyűjtő gyűjteményéből állítják ki. Habár sok ilyen jellegű rendezvény van az országban, mégis a gyűjtők illetve a szakmaibeliek is rangosnak, szakmailag kiemelkedőnek értékelik ezt kiállítást. Így idén is sok gyűjtő annál is több ásvánnyal várja a látogatókat.

A korábbi nagy sikerre tekintettel az idén is plusz érdekességként várja a gyerekeket, családokat a földtudományi játszóház: játszóeszközként is bemutatják az ásványokat, kőzeteket úgy, hogy közben tanulni is lehet róluk. A legtöbb ember nem is gondolná, hogy a mindennapi életben még ma is milyen gyakran használunk, vagy éppen eszünk ásványokból, kövekből készült dolgokat. Itt kiderül majd egyebek közt, hogy melyik az az ásvány, amit púderként vagy hintőporként kenünk magunkra, vagy egyes élelmiszerekkel megeszünk. De lesz palára festés, ásványfaragás és sok egyéb izgalmas játék.

Vissza