HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

ByeAlex: „Tökéletesen felrúgtam a konvenciókat”

2013. március 16. (szombat) 15:45
 

ByeAlex és a Kedvesem című dal képviseli Magyarországot az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között Malmőben. Márta Alexről beszélgetésünk során kiderült többek között, hogy újságíró, aki filozófia szakon végzett a Miskolci Egyetemen, és az is, hogy magyarul szeretné elénekelni dalát a nemzetközi versenyen.

[1_300] ByeAlex.jpg- A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán végeztem, aztán az első munkahelyem is Miskolcon volt, a Rockinform legendás zenei magazinnak voltam az egyik szerkesztője – emlékezett vissza a miskolci gyökerekre Alex.

- Miért választottad pont a filozófia szakot? Most mivel foglalkozol?

- Bár nem nagyon szeretem nagydobra verni, mert mindenhol megtalálnak, de jelenleg is szerkesztő vagyok, továbbra is újságírással foglalkozom. A filozófiát azért választottam, mert hozzám mindig is a humán jellegű tárgyak álltak a legközelebb. Úgy gondoltam, hogy valami ilyesmivel fogom elkezdeni az elmém pallérozását, amely tudományág az ember legalapvetőbb kérdéseire  keresi a választ.

- Az, hogy énekes leszel gyerekkori álom volt, vagy az élet később így hozta?

- Kisgyerekkoromtól vonzódtam a zenéhez. Többféle zenekarom volt, általában rock-kal meg metallal próbálkoztam és egy éve kezdtem el ezt a mostani projektet. Főként dalokat szereztem, próbáltam összegyúrni egy lemeznyi anyagot. Aztán jött az a dalom, amelyet kért a menedzsmentem, hogy mutassuk meg A Dal című műsorban. Bár mindenféle ellenérvem volt a verseny ellen, főként, hogy eddig még csak lemezt írtam és nincs megfelelő színpadi rutinom, de rávettek, így megmutattam.

- Mikor született a dal, ki vagy mi inspirálta?

- Ennek a dalnak a gyökerei nagyjából a miskolci időszakomra nyúlnak vissza. Akkor nagyon elhagyatottan éltem a mindennapjaimat, picit kilátástalannak és labilisnak éreztem az életemet. Azt szerettem volna elmesélni ezzel a dallal, hogy milyen az, amikor az ember annak ellenére, hogy úgy érzi, hogy teljesen kicsúszik a lába alól a talaj, mégis van körülötte valamiféle védő angyal, amely vigyázza őt. Azt gondolom, hogy minden ember találkozik az életben egy ilyen karakterrel.

- Egyedi a megjelenésed. Ez a saját stílusod, vagy van stylistod?

- Ez az én stílusom, igazából mindig is ilyen fura öltözködésű ember voltam. Már Miskolcon is viseltem a nagy szemüveg, sapka verziót. A műsorban természetesen mindenkinek volt stylistja, az én esetemben ez úgy nézett ki, hogy én mindig elmondtam, hogy mit szeretnék viselni, a stylist ezekre rábólintott és mindig addig válogattunk, míg meg nem találtuk azokat a ruhákat, amelyekre azt mondtam, hogy na, ezeket felveszem.

- Már befutott, sikeres énekesekkel kellett megmérettetned magad. Hogyan fogadtad, hogy a nézők mégis melletted voksoltak?

- Meglepő volt, hiszen tényleg olyan énekesekkel léphettem színpadra, akik nagyon tehetségesek. Viszont én már a középdöntőnél el kezdtem érezni, hogy nagyon erős a támogatottságom, a közösségi oldalamon is sokan jelezték, hogy mellettem állnak. Amikor a négybe bekerültem, akkor már picit sejtettem, hogy én leszek az, aki megnyeri ezt a versenyt.

- Miben látod a siker titkát?

- Erre nehéz válaszolnom, és igazából azt sem tudnám megmondani, hogy siker-e, ami most történik velem. Azt viszont tudom, hogy mi az, amire jobban odafigyelnek ebben az országban zenei téren. Merni kell eltérni az átlagtól, mert sok sablon zene van. Én talán pont azzal nyertem, hogy tökéletesen felrúgtam a konvenciókat.

- A külföldi sajtóban negatív és pozitív kritikák egyaránt olvashatók. Te mit vársz a malmői szerepléstől?

[2_960] ByeA.jpg

- Semmit. Ugyanúgy vagyok vele, mint ahogy a műsorral is voltam, nem latolgattam esélyeket, csak mentem és előadtam a dalomat. Az egészet nem versenynek fogtam fel, hanem úgy, hogy az előadók és a dalszerzők megmutatják a dalaikat. A malmői versennyel is úgy vagyok, hogy előadom a dalomat, remélem addig még nagyon sok lehetőségem lesz gyakorolni, hogy sokkal jobban és szebben adjam elő ezt a dalt – elsősorban a magyaroknak. 

- Hogyan készülsz a fellépésre? Igaz, hogy magyarul énekelsz majd?

- Első perctől úgy gondoltam, hogy ha én nyerek, akkor magyarul énekelek. Sokan megmondták nekem a véleményüket, de úgy látom, hogy az a közönség, aki kedvel engem, amellett teszi le a voksot, hogy magyarul szóljon a dal, úgyhogy magyarul fogom elénekelni.

- További terveid? Láthatunk, hallhatunk majd Miskolcon is?

- Ez biztos, már csak a miskolci kötődés miatt is. Ráadásul nemrég nyílt ott egy jó kis bulihely, ahová meghívtak, úgyhogy biztos, hogy meg fogom ott magam mutatni valamikor a közeljövőben.

Dávid Ildikó


ByeAlex névjegy:

születési név: Márta Alex
született: Kisvárda, 1984. június 6.

Kedvencünk kedvencei:

zene: Long Arm’s
könyv: Szerb Antal: Utas és holdvilág
hobbi: olvasás
étel: sushi
ital:bodzaszörp

Vissza