HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Tudják, merik, teszik

2008. január 15. (kedd) 15:56
(Jeney Edit jegyzete)

A szakmával, a szakmai szervezetekkel eleve nem is akartak egyeztetni, az „istenadta népet” pedig hiába próbálták, nem sikerült megdolgozniuk. Ennek ellenére, a látszatra sem ügyelve, megszavazta a kormánypárti többség az egységes egészségbiztosítás szétverését. Sólyom László államelnök viszont aláírás helyett, annak rendje-módja szerint visszaküldte azt a feladónak. Erre aztán a kormány bekeményített, és várhatóan lényegi változtatás nélkül hajtja majd újból át a parlamenten a gyakorlatilag utolsó társadalmi vagyonunk elkótyavetyéléséről szóló ítéletet. A szocialista képviselők egy része szűköl, de azért ne legyenek illúzióink. Újra felsorakoznak a SZDSZ mellett…

S mindez úgy történik, hogy a legóvatosabb felmérések szerint is, az embereknek legalább háromnegyede ellenzi az egészségügyünk piacosítását. S a 33 civil szervezetet – többek között a Liga Független Szakszervezeteket, az Élőlánc Magyarországért Egyesületet, az EDDSZ-t, a Nagycsaládosok Országos Egyesületét – tömörítő Magyar Szociális Fórum–Szociális Kerekasztal annak érdekében, hogy ezen atomizált akaratok összegződjenek és kikerülhetetlen erővé váljanak, népmozgalom szervezésébe fogott.
Eközben a kormány újabb rohamában, állami pénzen (vagyis a mi pénzünkön), felszerelhetetlen kórházi széfekkel, kampány és marketingeszközökkel, böszmeségekkel és elhallgatásokkal igyekszik meggyőzni, vagy ha már azt nem is sikerül, lefárasztani bennünket.

Csakhogy a tények makacs dolgok… A gyöngyösi Bugát Pál Kórház működtetését a múlt év szeptemberében átvevő Hospinvest Zrt. elnöke sajtóinformációk szerint még annak idején arról nyilatkozott, hogy „áldásos” tevékenységüket karcsúsítással kezdik. A 700 korábbi egészségügyi dolgozóból 300-at elbocsátanak, és az eddigi két nagy tömbből december 31-ig egy épületbe költöztetik az intézményt. S hozzátette azt is: egy magántársaság olyan intézkedéseket is képes megtenni, amelyeket egy önkormányzat által üzemeltetett kórházban a fenntartó a népszerűtlensége miatt nem, vagy csak felemásan hajlandó meglépni.
Hát valóban: tudták, merték és tették is. S az eredményről már a Hír Tv számolt be egy most, januárban sugárzott riportban. Azt láthattuk, hogy a kórház belgyógyászati osztályának folyosóján összezsúfolt ágyakban fektetik a betegeket, férfi akat és nőket vegyesen. Hallottunk arról is, hogy a folyosón vizsgálatok, kezelések is történnek, egy néni beszámolt a megaláztatásáról: két napon keresztül a WC előtt fektették, tiltakozása ellenére bepelenkázták, holott erre semmi szükség nem volt…

Nos, most ez a társaság a kazincbarcikai kórházat is meg akarja kaparintani…

Vissza