HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Stressz minden fronton? Védje magát!

2012. november 15. (csütörtök) 09:54
 
A negatív stressz betölti mindennapjainkat, különösen veszélyezteti a menedzser típusú munkát végzőket. A stressz okozta betegségek elkerülhetők! A stressz az élet normális része, de ha kezelhetetlenné válik, akkor érzelmi, pszichológiai és még fizikai problémákhoz is vezethet, mint például koronáriás érbetegség, magas vérnyomás, mellkas-fájdalom és szabálytalan szívritmus.

Mindenkire ugyanúgy hat a stressz?

Nem. Az emberek  különféle módokon reagálnak eseményekre és szituációkra. Az egyik ember egy eseményt talán élvezetesnek és kielégítőnek talál, míg a másik ugyanazt az eseményt siralmasnak és frusztrálónak tarthatja. Van, amikor az emberek úgy kezelik a stresszt, hogy a szituáció még rosszabbá válik, haraggal, bűntudattal, félelemmel, ellenségeskedéssel, szorongással, rosszkedvvel. Mások esetleg könnyeden néznek szembe az élet kihívásaival.

Mi okozza a stresszt?

Stresszt okozhat fizikai vagy érzelmi változás, vagy olyan környezeti változás, amihez alkalmazkodni kell, vagy reagálni rá. Stressz keltők lehetnek kisebb szóváltások, nagyobb életmód változtatások, vagy a kettő kombinációja. A stressz kezelés kulcsa megtalálni a stressz keltőket az életünkben és elengedni a feszültséget, amit ezek okoznak. Más szavakkal, ha elengedjük a változással szembeni ellenállásunkat és egyszerűen létezni engedjük az új szituációt vagy körülményt, akkor a stressz eltűnik.

Egy olyan stressz-tényező, amelyről nem beszélünk, mert láthatatlan, mégis sok bajt okoz: képernyő-stressz, elektro-stressz, mobil-stressz…

Szakemberek állítják: korunk legújabb vívmányainak, a televízió- és számítógép-monitornak és a mobiltelefonoknak köszönhetjük ezeket a ma már szinte népbetegségnek számító tüneteket. A leginkább veszélyeztetett korosztály a tízen- és huszonéveseké, akiknek a számítógépezés a legkedveltebb időtöltésük, a mobiltelefon pedig szinte már az óvodában „kötelező”. Az elmúlt évtizedekben a lakásokban is szinte dömping-szerűen ömlik ránk a környezeti elektromágneses sugárterhelés. Mindennapi életünkben többszörösére növekedett az elektroszmog, amelynek egészségkárosító hatásáról egyre többet hallunk és tapasztalunk. Orvosok, szülők, pedagógusok, tudósok aggódnak amiatt, hogy gyermekeink a mindennapi életben szinte állandóan elektrostresszben élnek. Gondoljuk végig, hogy saját magunk és gyermekeink mennyi időt töltenek el különböző monitorok előtt…

Hogyan tegyünk a stressz ellen?

Miután beazonosítottuk a stressz okát az életünkben, a következő lépés, hogy technikákat tanuljunk a stressz kezelésére. Ezek közül néhány:

- Együnk nyugodtan, érzéssel, élvezve az étkezést

- Mozogjunk! Válasszunk egy nem versenyszerű mozgásformát és állítsunk fel elérhető célokat. Az aerobic gyakorlatokról kimutatták, hogy endorfinokat szabadít fel (természetes anyagok, amik segítenek jól érezni magunkat és fenntartani egy pozitív attitűdöt.) Mozogjunk rendszeresen.

- Relaxáljunk minden nap. Válasszunk a számos különböző technika közül.

- Vállaljunk felelősséget. Kontrolláljuk azt, amit tudunk és hagyjuk hátra azt, amit nem tudunk kontrollálni.

- Csökkentsük a stressz okait. Sok ember úgy találja, hogy az élet túl sok követeléssel teli és túl kevés az idő. Többnyire ezek a követelések azok, amiket mi magunk választunk. A hatékony időstrukturálás készségei magukban foglalják a segítségkérést, amikor szükséges, a prioritások felállítását, leállni és időt találni a maguk számára.

- Vizsgáljuk meg az értékeinket és éljünk azok szerint. Minél inkább összhangban vannak a cselekedeteink a hitünkkel, annál jobban érezzük magunkat, függetlenül attól mennyire elfoglaltak vagyunk.

- Reális célokat és elvárásokat állítsunk fel. Rendben van és egészséges tudatosítani, hogy nem lehetünk 100%-osan sikeresek mindenben egyszerre.

- Vállaljuk fel magunkat! Mikor túlterhelteknek érezzük magunkat, emlékeztessük magunkat arra, amit jól csinálunk. Tegyünk szert megfelelő önértékelésre.

- Hagyjuk abba a dohányzást. A cigaretta egészségre való káros hatása mellett a nikotin egy aktiváló szerként is funkcionál és még több stresszhez vezet.

- Pihenjünk eleget. Még megfelelő diéta és mozgás sem elég hatékony küzdelem a stressz ellen pihenés nélkül. Időre van szükségünk, hogy magunkhoz térjünk egy-egy stresszel teli helyzet után. A pihenéssel töltött időnek elég hosszúnak kell lennie, hogy ellazíthassuk az elménket és a testünket. Néhányan úgy találják, hogy egy kis alvás a nap közepén segít nekik csökkenteni a stresszt.

[1_960] esza-logo.jpg

Az MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a stresszkezelés áll, mely egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg.

Vissza