HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Támad a Salamon-szigeteki törzs

2008. január 15. (kedd) 16:32
 
Még mindig kérhető az influenza elleni védőoltás.

Az influenza „szezonja” általában decemberben indul, csúcsát azonban január–márciusban éri el: egy-egy járvány alkalmával megyénkben általában mintegy 2 ezer ember jelentkezik influenzaszerű tünetekkel az orvosnál. Az influenzafigyelő-szolgálat adatai alapján Borsod-Abaúj-Zemplénben az elmúlt három hónapban összesen 171 beteg kereste fel háziorvosát ilyen panaszokkal. Járvány tehát még nincs, influenza elleni védőoltás még mindigkérhető.

[421_1_t.jpg] SandorJudit.jpg

Sándor Judit közegészségügyi - járványügyi felügyelőtől megtudtuk: idén várhatóan a 2006-ban izolált Salamon-szigeteki vírus támad majd. Ez ugyanazokkal a tünetekkel jár, mint más társai, de az idei szezonra készített influenza oltóanyagok egyik összetevője már e vírus felhasználásával készült, tehát ez ellen is véd. Hogy kialakulhat-e járvány, és mikorra, azt a szakember szerint egyelőre nem lehet megjósolni. Az influenza pár napos lappangási idő után hirtelen lázzal, izom-, ízületi-, fej- és torokfájdalommal, elesettséggel, és mérsékelt köhögéssel jár. Általában 1-2 hét alatt magától gyógyul, a lábadozás azonban elhúzódó lehet.

[421_2_180.jpg] Oltas.jpg

A szövődmények elkerülése érdekében az influenza elleni oltóanyag mindenki számára ajánlott, de különösen fontos, hogy a fertőződés szempontjából veszélyeztetett személyek megkapják. A védettség 2 hét alatt fejlődik ki, és több hónapig tart. Ennek függvényében még most sem késő beadatni a védőoltást. Heveny, lázas megbetegedés esetén az oltóanyag csak a tünetek elmúlta után 2-3 nappal adható be, valamint nem ajánlott 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek, illetve tojásfehérjére túlérzékeny egyéneknek. Az influenza elleni védőoltások hatékonysága 70-90 százalék körüli. Az oltóanyag influenzás megbetegedést nem okozhat, mert a vakcina tisztított, koncentrált, elölt vírustörzseket tartalmaz. Az előző szezonban kapott oltás az új szezonban nem nyújt védettséget, mert a hatására kialakult immunitás már nem biztosít optimális védekezést az aktuális fertőzéssel szemben. A kockázati csoportba tartozó személyek részére az állam térítés- és vizitdíjmentesen biztosít oltóanyagot. Azok, akik nem tartoznak ebbe a csoportba, de szeretnének influenza ellen védőoltást kapni, a háziorvosukkal még most is felírathatják a vakcinát, amely a gyógyszertárakban váltható ki. A legolcsóbb vakcina 940, a legdrágább 1041 forint. Az influenza súlyos szövődményekkel és betegségekkel is járhat. Ezek közül a leggyakoribbak a tüdő- és hörgőgyulladás, a középfülgyulladás, de akár szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás is felléphet. Azoknál, akik az oltás ellenére (de nem az oltóanyag miatt!) megbetegednek, a védőoltás csillapítja a tüneteket, enyhébb lefolyású lesz a betegség, és csökken a szövődmény kialakulásának esélye.

[421_3_300.jpg] Rendelo.jpg

SAVANYÚ KÁPOSZTA A VÍRUSŰZŐ

A higiénés rendszabályok betartásával, az időjárásnak megfelelő, réteges öltözködéssel, az ellenállóképesség növelésével, vitamindús táplálkozással, illetve járványos időszakban a zsúfolt helyek lehetőség szerinti kerülésével mérsékelhető a fertőződés veszélye. A szervezet ellenálló képességét fokozza, ha C-vitamin-tartalmú készítményeket, ételeket fogyasztunk. A télen is hozzáférhető zöldségek közül a savanyú káposzta, a fokhagyma és a vöröshagyma a legjobb
vírusűző, a gyümölcsök közül pedig a citrom, a narancs, a grapefruit és az alma segíthet megóvni egészségünket.

INGYENESEN KAPJÁK AZ OLTÓANYAGOT

- 60 éven felüliek
- krónikus szív-érrendszeri, légzőszervi, egyéb anyagcserebetegségben szenvedők
- krónikus vesebetegek, cukorbetegek
- szociális otthonban, öregek otthonában vagy egészségügyi intézményben ápolt/gondozott személyek
- egészségügyi dolgozók
- baromfifeldolgozó üzemben dolgozók
- 6-35 hónapos gyermekek


Dávid Ildikó

 

Vissza