HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

Az utolsó élő magyar huszár

2013. április 10. (szerda) 12:20
 
Ma már csak könyvekből, képekbõl, a múzeumok tárgyi emlékeiből alkothatunk magunknak fogalmat arról, hogy mi is volt a huszár, a magyar huszár? Ezért okoz igazi örömöt, hogy mégsem vész el a huszár emléke, szelleme, mert mint a vadvirágok a réten, egyre több hagyományőrző egyesület, huszárbandérium születik, született a határainkon túl, és határainkon belül.

De ki is volt, mi is volt az a magyar huszár, aki fél évszázaddal ezelõtt, a XX század második, legvéresebb világháborúja után örökre eltűnt a harcok mezejéről?

Olyan fából faragták, mint akár Önt, akár engem, de ha felült gyors, fáradhatatlan, szép magyar lovára, kezébe kapta a huszárkardot, és visszaszállt belé az ősi magyar lovasszellem, akkor más ember, más katona, más férfi lett belőle: magyar huszár!

Kalán István egész életét, édesapja utáni kutatásával töltötte, aki példaértékű Árkász huszár volt. 20 éve keresi, kutatja eltűnt édesapja emlékét. Utazik, információkat, dokumentumokat gyűjt a nyomtalanul eltűnt magyar huszárokról. Mindenben követi őt párja Almássy Vera is.
2008-ban a Hadtörténeti Intézet és Levéltár valamint a Honvédelmi Irattár kimondta, hogy néhai Kalán István Árkász huszár 1944. november 9-én Mezőkövesd és Harsány határában, a Miskolc védelmében folytatott ütközetben elesett. Tehát nem tűnt el, mint ahogy azt évtizedeken keresztül állították.

Kutatásai során egyre több segítőre talált így 20 évvel ezelőtt megalapította a Hagyományőrző Sport és Huszárkutató Társaságot, s már csoportosan keresték az eltűntnek hitt huszárokat.

[2_960] Egyesulet.jpg

Ez alatt a két évtized alatt 12 alkalommal vettek részt a nyíregyházi Öreg Huszár Találkozón, ahol megismerkedtek még élő bajtársakkal. A 20 éves kutatás alatt nagyon sok eltűntnek hitt huszárról bizonyították be, hogy csatákban vesztették életüket. Sőt! Megtalálták az utolsó legidősebb életben lévő huszárt is a polgári 95 esztendős Vitéz Szabó Lászlót, akinek december1-jén, 96. születésnapja alkalmából Kalán István a budapesti elnökség jóváhagyásával hadnagyi rangot adományozott.

[1_960] SzaboLaszlo.jpg

Az összegyűjtött fotókból, dokumentumokból kiállítás is nyílt Miskolcon a Rákóczi út 12. szám alatt, amelyet előre egyeztetett időpontban tekinthetnek meg az érdeklődők. Amerikától, Ausztráliáig érkeznek látogatók, akiket lenyűgöz a kiállítás. Az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület tagjai, Petrasovszky István és Dr. Görömbey István ellenőrzése alatt tekinthetik meg az érdeklődők a rég múlt emlékeit.

A kutatás és a kiállítás sikere miatt a budapesti Magyar Huszár Hagyományőrző Társaság elnöke Fodor Lajos és elnökhelyettese Dr. Pál János már 5. alkalommal hívta meg a miskolci lakosú Kalán-Almássy házaspárt és a nagy nyilvánosság előtt díszoklevéllel tüntette ki.

Az idős házaspár számos elismerésben részesült már kutatómunkájának eredményeként. A csoport tagjai oktató-kutató munkájukkal már 20 éve törekszenek arra, hogy kutatásuk eredményeit átadják a jövő nemzedékének és azoknak a családoknak, akik hosszú évtizedeken keresztül várták az eltűntnek hitt huszárok hazaérkezését.

Vissza