HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

A Bükk téli csemegéi

2008. január 16. (szerda) 11:33
 
Hogy miért jobb a telelés, mint a nyaralás? Egyszerű. A nyári pihenés, szinte már nem is pihenés hat napon alul. A téli kiruccanásoknál, pedig akár egy nap alatt is teljesen kiszellőztetheti az ember a fejét, és feltöltődhet aktív energiával. A friss, tiszta téli levegő pezsdítően hat mindenkire, a hegyekben pedig mindez hatványozódik. A Bükk három településén jártunk, megnéztük, milyen kikapcsolódást nyújt ez a vidék a hétköznapokban megfáradtaknak.

Bükkszentkereszt „Hegyek, völgyek ölelése”

[428_5_t.jpg] Lovas.jpg

A tengerszint felett 600 méter magasan fekvő település természeti adottságai egyedülállóak. Már az idevezető út is lenyűgöző látvány a hegyi szerpentineken. Az út egyik oldalán bámulatos sziklák magasodnak, másik oldalán szédítő mélységek tátonganak. Fekvése révén a község levegője tiszta – télen pedig fokozottan oxigéndús – és gyógyhatású, több betegség gyógyulását is segíti. A bükkszentkeresztiek jól sáfárkodnak ezekkel a természet adta lehetőségekkel, és igyekeznek még vonzóbbá tenni településüket a turisták számára. Ebben az évszakban nagyon népszerű a lovasszánozás és a síelés, snowboardozás. Magyarország legnagyobb snowboard földugratója és felvonós sípálya teszi aktívvá az itt töltött időt. A környék unikuma a 18. század óta hagyományos technikával folytatott mész égetés, amely még ma is sok családnak jelenti a megélhetést. Az izzó kemencék látványa kivételes. A bükkszentkereszti Lovastanya bérelhető lovasszánjain utazva kihagyhatatlan, nosztalgikus élményben lehet részünk. A község 1801-ben épült római katolikus temploma helyi védettséget élvez, hiszen szószéke, a Mária-oltár és az orgona a volt diósgyőri pálos kolostorból származik. Számos fogadó, panzió és magánszállás szolgálja a több napra idelátogatók kényelmét. A település két étterme a Borostyán Panzió és Étterem és a Privát Fogadó színvonalasan képes ellátni a turisták igényeit. Több söröző, büfé és bisztró várja a melegedni vágyókat, amelyek családias környezetben kínálnak teát, forró csokit, egyszerűbb ételeket is.

[428_2_180.jpg] Bukkszentkereszt.jpg [428_1_180.jpg] Lovasszan.jpg

MEGKÖZELÍTÉSE AUTÓVAL: Miskolctól alig több mint 15 kilométert kell megtenni csodálatos környezetben, Lillafüreden át.

MEGKÖZELÍTÉSE TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: A miskolci autóbuszállomásról, a Búza térről, óránként indulnak buszok.


Bánkút „A legnagyobb sícentrum”

Bánkút büszkesége, az országunkban egyedülálló sípályakomplexum, a Bükki Nemzeti Park részeként már látványként is lenyűgöző. 800-930 m magasan, néhol több mint 130 méteres szintkülönbséggel terül el a 8 – kék, piros és fekete jelzésű – sípálya, amelyekre 4 tányéros, 4 tolókaros és egy „bébilift” segítségével lehet
feljutni. Három pálya hóágyúzható. Az éjszakai síelés mellett még számtalan szolgáltatás nyújt a centrum, mint sí- és snowboard szerviz, kölcsönző, elsősegély- és hegyi mentőszolgálat és síoktatás. Három útvonalon, 3,5 és 8 kilométeres szakaszokon sífutásra is van lehetőség. A település másik különlegessége, hogy 76 turistaúttal büszkélkedhet, amely majdnem 760 kilométerben fonja körül a Bükköt, ebből mintegy 250 kilométeres rész Bánkút környékén fut. Ezen jelzett turistautak többsége alkalmas arra, hogy kedvező hóviszonyok esetén sítúra útvonalként is szolgáljanak. Szálláshelyeket tekintve mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelőt, a Bánkúti Síklub Turistaházától kezdve a fűtött lakókocsin át egészen az 1 vagy 2 ágyas szobáig. A környék pedig tele van vendéglátóegységekkel az idelátogatók örömére.

[428_4_300.jpg] Szanko.jpg

MEGKÖZELÍTÉS AUTÓVAL: Miskolcról indulva Lillafüreden és Szentléleken keresztül egyszerűen elérhető.

MEGKÖZELÍTÉS TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: A vállalkozó kedvűeknek ajánljuk a 15-ös jelzésű Miskolc városi autóbuszjáratot, amely közel 25 perc alatt az ómassai végállomásra érkezik. Innen a Száraz-völgyön keresztül 4,6 kilométeres, 400 méter szintkülönbségű, páratlan szépségű gyalogúton lehet elérni célunkat a S+ (sárga kereszt) jelzésű turistaúton. Azoknak, akik az egyszerűbb megoldásokat kedvelik a Majális parkból induló síbuszt ajánljuk, amely síszezonban naponta 3-szor közlekedik. Igénybevétele jegyköteles, de hatéves kor alatt ingyenes. Menetrendjéről ajánlott tájékozódni pár nappal az indulás előtt.


Répáshuta „Találkozzunk a hutáknál”

[428_6_t.jpg] Tajhaz.jpg

A 210 éve alapított, közel 600 lakosú település meghittségét a helyiek barátságos fogadtatása, segítőkészsége teszi teljessé. Bármelyik évszakban páratlan program ellátogatni ide, ám a téli hónapokban a hófödte lankák és a falu hangulata még magával ragadóbb. A szlovák nemzetiségi község a Bükki Nemzeti Park zárványtelepülése. A Bükk déli lankáján fekszik, így a síelésre alkalmas lejtőn egy 50 méter szintkülönbségű, 300 méter hosszú sí- és szánkópályát alakítottak ki. A község másik különlegessége a Tájház, amely Répáshuta történetét az üveghuták termékeit és a helyi népi építészetet mutatja be. Akárcsak Bükk szent kereszten, itt is a régmúlttól máig élő mesterség a szén- és mészégetés, a szénégető boksák és mészégető kemencék múltidéző látványosságával. A Tájház Apartmanon, Borostyán Vendégházon és a Vadász Panzió Vendéglőn kívül több magánszállás-lehetőség is van, ha helyben szeretnénk szobát. Az utóbb említett Vadász Panzió és Vendéglőben pedig kitűnő helyi ételspecialitások, vad és szlovák ételek vannak az étlapon.

[428_3_300.jpg] Repashuta.jpg

MEGKÖZELÍTÉSE AUTÓVAL: Közel 30 km-re fekszik Miskolc tól, így körülbelül fél óra alatt elérhetjük el célunkat Lillafüreden és Bükkszentkereszten keresztül.
A merészebbeknek ajánlják a Mezőkövesd felől vezető utat, amely az ország leghosszabb és legszebb völgyén, a Hór völgyön vezet keresztül.

MEGKÖZELÍTÉSE TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: Naponta többször, alig több mint egyórás menetidővel juthatunk el ide a miskolci Búza térről. Végállomás a répáshutai községháza.

Vissza