HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Pünkösd: az Egyház születésnapja

2013. május 14. (kedd) 14:58
 
,,Tűz a Szentlélek Isten eljövetele. Az isteni szeretet az ember lelkét feltüzesíti, hogy ne csak szájjal, de tettekkel is szeresse az Istent…

Ezt kapták az apostolok Pünkösd ünnepén. Azóta jár körül és tüzesíti a mi lelkünket is a nagy parancsban: a felebaráti szeretetben.”

Pilinszky János magyarázza így az ünnep lényegét. Krisztus még földi életében megígérte tanítványainak, hogy nem hagyja őket magukra a földön, hanem elküldi ,,pártfogóként” a Szentlelket, ,,ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek” (Jn 14:26). 

Pünkösd napján – a Krisztus mennybemenetele utáni 50. napon – mikor az apostolok összegyűltek, hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a Szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. Istendicséretüket mindenki saját nyelvén hallhatta, hiába érkeztek egészen más vidékről. Mikor Péter prédikálni kezdett, sokan figyeltek rá, követték, megalakultak az első keresztény gyülekezetek. Így tehát ez az ünnep egyben az Egyház születésnapja is - karácsony és húsvét mellett a katolikus közösség legnagyobb ünnepe.   

[3_960] Sarospatak2.jpg
Szent Erzsébet Ünnep

Sok helyen tartanak ilyenkor búcsút, de megyénkben a legismertebb pünkösdi esemény a sárospataki Szent Erzsébet Ünnep. Érdekes módon nem azért, mert a Szentlélek tiszteletére lenne szentelve a bazilika (titulusa: Szeplőtelen Fogantatás), hanem mert a város szülöttét, Árpád-házi Szent Erzsébetet pünkösdhétfőn emelték a szentek közé.

[1_960] Sarospatak1.jpg

A XXI. Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep május 18-án nyitja kapuit. Újra lesz középkori vásári sokadalom: kézműves kirakodó vásár, régi mesterségek bemutatója, középkori étel-ital kóstoló… A Pünkösdvasárnap legszínesebb eseménye a kosztümös történelmi menet, mellyel a résztvevők a szent életéből vett jelenetekkel emlékeznek Erzsébetre. Pünkösdhétfőn - a hagyományokhoz híven - a szentté avatás 778. évfordulóján a sárospataki Bazilikában ünnepi szentmise lesz, majd körmenet a szent ereklyéjével.

[4_960] Sarospatak3.jpg 

[5_180] csiksomlyo2.jpg

 

Az egri érsek Csíksomlyón

Az erdélyi kegyhely

S ha megyénknek Sárospatak, nemzetünknek Csíksomlyó jelenti a kiemelő-felemelő ünneplést. Ott, az erdélyi kegyhelyen, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, a Hármashalom-oltárnál meghatóan megtapasztalható a hitbeli s nemzeti összetartozás érzése. A ,,Boldog vagy, mert hittél!” mottójú idei búcsún Ternyák Csaba egri érsek mond beszédet. A május 18-ai ünnepi szentmise (a mi időnk szerint) 11.30-kor kezdődik, s a szertartást élőben közvetíti a Duna Televízió és a Mária Rádió.

[2_960] csiksomlyo.jpg

 

(dk)

Vissza