HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

A legegészségesebb italok

2013. június 13. (csütörtök) 10:13
 
Létfontosságú, hogy mindennap kellő mennyiségű folyadékot igyunk – azonban az nem mindegy, hogy milyen típusú folyadékot viszünk be a szervezetünkbe. A víz és a tea különösen jót tesz, de mértékkel a könnyű alkoholos italok is egészségesek.

A víz biztosít a szervezetben egy egyfajta egészséges körforgást, megelőzi a székrekedést, serkenti a veseműködést, segíti az anyagcserét és értékes elektrolitokkal látja el a vért. Ha keveset iszik, a bőr elveszti feszességét, szárazabb lesz és gyorsabban öregszik.

A frissen facsart narancslé vírusölő. A kórokozó gyümölcssavban nem tudnak szaporodni. A citrom- és gyümölcslevet hidegen fogyasszuk, melegítés hatására ugyanis a benne lévő vitaminok eltűnnek. Télen különösen bőséges mennyiségben jó minőségű, friss gyümölcshöz juthatunk. Napi egy pohár gyümölcslé bőven fedezi szükségleteinket.

Az egyesült államokbeli Blacksburg Állami Egyetem kutatói, bebizonyították a zöld tea vérnyomáscsökkentő hatását. Gátolja a koleszterin felszívódását és serkenti az anyagcserét. Az ajánlott napi mennyiség 5-6 csésze.

A tej valóságos kalciumbomba. Elengedhetetlenül fontos a csontozat stabilitásának megőrzéséhez és véd a csontritkulástól. Tartalmaz vizet, tejfehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, ugyanakkor kalóriát is bőven (100 ml teljes tej 65 kalóriát és 3,5 g zsírt).

A kávé az első számú serkentőital, amely meghosszabbítja az életet. A bostoni Harvard Egyetemi Tudományos Lap munkatársai szerint, a kavé serkentő hatása hosszabb élettartamot biztosít: véd a fogszuvasodástól, a szívinfarktustól és az Alzheimer-kórtól. "Üresen" (tej és cukor nélkül) nem tartalmaz kalóriát. Ha este nyugodtan akar elaludni, naponta legfeljebb öt csészével igyon.

Különösen a megfázásos időszakban ideális vitaminforrás a homoktövis ital. Tízszer több C-vitamint tartalmaz mint a citrom: 100 g növényben 900 mg C-vitamin van. Zsírégető hatású. A növény szirupját vízzel hígítva ajánlott fogyasztani.

A vízzel hígított almalé sokkal ismertebb (főleg Nyugat-Európában) mint a körtelé, ám utóbbi sokkal egészségesebb. Idegnyugtató hatású: a gyümölcsben lévő foszfor erősíti az idegrendszert, kiváló éhségcsillapító. A körte kalciumban és káliumban is gazdagabb, mint az alma, édesebb is, ugyanakkor semmivel sem tartalmaz több kalóriát.

A pirosszőlő-ital magas vastartalma segít megelőzni a vérszegénységet, de a már kialakult betegség esetén is hatásos. Gazdag B-vitaminban, ezáltal csökkenti a fáradtságérzetet. Ásványvízzel keverve, hígítva ideális, ugyanis 100 ml-ben 75 kalória van.

A sör kedvezően befolyásolja a vérzsírszintet és erősíti az immunrendszert. Az árpa által tartalmazott béta-glükán nevű rost aktivizálja a falósejteket, melyek elbánnak az ellenséges organizmusokkal, baktériumokkal, vírusokkal. Az alkoholmentes sör esetében is működik a mechanizmus.

[1_960] esza logo.jpg

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában az egészséges táplálkozás áll, melyek egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg. 

Vissza