HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Vízipipa ugyanolyan káros, mint a dohányzás

2013. július 5. (péntek) 14:18
 
Egyre nagyobb teret hódít a fiatalok körében a vízipipázás. Sokan tévesen azt hiszik, hogy az illatos keleti eszköz használata kevésbé ártalmas, mint a cigarettázás.

A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatói a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention szaklapban publikált kísérletükben az alanyok vérében és vizeletében mérték a káros vegyületeket, és kimutatták, hogy a vízipipa füstje a méreganyagok más, de szintén ártalmas keverékét tartalmazza.

Peyton Jacob és Neal Benowitz kémikusok arról számoltak be, hogy a vízipipa a szén-monoxid magasabb szintjének teszi ki a fogyasztókat, ami különösen veszélyes a szív- vagy légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek. A vízipipa füstjében lévő magasabb benzolszint pedig a leukémia kockázatával áll összefüggésben.

"Az emberek arra kíváncsiak, vajon kevesebb egészségügyi kockázattal jár-e a cigarettáról napi rendszerességű vízipipázásra váltani. Eredményeink azt mutatták, hogy a vízipipázás nem számít a cigarettázás biztonságosabb alternatívájának, és még csak nem is hatékony kárenyhítő stratégia" - állítja Jacob. "Ha valaki naponta vízipipázik, a rák megnövekedett kockázatának teszi ki magát."

Az egyetem kísérletében nyolc férfi és öt nő vett részt, akik valamennyien régóta szívtak cigarettát és vízipipát. Az alanyok a kutatási időszakban naponta átlagosan háromszor vízipipáztak, vagy 11 szál cigarettát szívtak el. A benzol melléktermék szintje a vízipipát használók vizeletében kétszer magasabb volt, mint a cigarettázást követően. A benzol foglalkozási behatását a leukémia megnövekedett kockázatával hozzák összefüggésbe. A kutatók ezen kívül a szén-monoxid szintjét is 24 óráig mérték a leheletben, és kimutatták, hogy a vízipipa használata esetén 2,5-szer magasabb, mint cigarettázáskor.

A szervezetbe jutó méreganyagok eltérő összetétele a kutatók szerint azzal magyarázható, hogy a dohányosok más anyagokat szívnak el. A vízipipában nem csak dohányt, hanem faszenet is égetnek. "Azon felül, hogy a faszénből és a dohányból toxikus anyagok szabadulnak fel, a hő hatására olyan kémiai reakciók játszódnak le a keverékben, amelyek illékony szerves vegyületeket (VOC) és policiklikus aromás szénhidrogéneket (PAH) hoznak létre. Egyes PAH-k rendkívül rákkeltőek, és tüdőrákot okozhatnak.

[1_960] esza-logo.jpg

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a dohányzás megelőzés, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítése áll, melyek egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg.  

Vissza