HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Indul a várrekonstrukció Diósgyőrben

2013. augusztus 7. (szerda) 13:29
 
Aláírták a szerződést, kezdődik a diósgyőri várrom rekonstrukciója. A 938 millió forintos beruházás keretében megújulnak a bástyák és a palotaszárnyak, visszaépítik Közép-Európa egykoron legnagyobb lovagtermét is.

Megkezdődnek a „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projekt keretében a diósgyőri vár fejlesztésének, megújulásának kivitelezési munkálatai – tájékoztatta szerkesztőségünket Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs és PR vezetője.

A beruházás kapcsán megújul, régi pompáját nyeri vissza Diósgyőr vára, amely – a nyugati szárny kivételével – két szint magasságig újra felépül. A vár tornyai között három palotaszárny is megújul, amelyekben helyet kap az egykori lovagterem, a várkápolna és a királynék lakóterme. A kiállítóterekben a látogatók a középkori váréletbe és hajdani mesterségekbe nyerhetnek bepillantást.

A diósgyőri vár fejlesztésével, megújulásával Miskolc olyan turisztikai látványossággal lesz gazdagabb, amely Közép-Európában egyedülálló.

A diósgyőri vár beruházás közbeszerzésének nyertes ajánlattevője a Zeron Zrt., a szerződést ma írták alá. A kivitelezés várhatóan a jövő nyári főszezonra befejeződik.

[0_960] várlátványkép.jpg

A környéken élők nyugalma érdekében az önkormányzat több kérést is megfogalmazott a kivitelező felé.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projekt tervezett összköltsége 2,4 milliárd forint, amelyből 2 milliárd forint a vissza nem térítendő EU és magyar támogatás.   A diósgyőri vár fejlesztésének szerződéses összege 938,5 millió forint.

Vissza