HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

Hagyományőrzés, gasztronómia, időutazás

2013. szeptember 20. (péntek) 20:28
 
A kistelepüléseken a „benősülőknek” még manapság is meg kell dolgozniuk az elismerésért. Bende György 25 éve került az Ózd közeli Hétre, s nem panaszkodhat, hiszen a helyi közösség megbecsült tagja, 16 éve részt vesz a közéletben, polgármesternek is megválasztották.

Ebben minden bizonnyal a hobbijának is komoly szerepe volt, ami nem más, mint a civilszervezetek, ezen belül is első sorban a hagyományőrzés és a gasztronómia érdekli. Ezzel összefüggésben rengeteg programon vesz részt és szervez is. A Felvidékre is átjár, nézelődik, kapcsolatot épít, s ennek eredményeként vannak közös projektjeik is.

[0_180] BendeGyorgy.jpg„A gyökereket erőteljesen kezdik elveszíteni, ezt próbáljuk megállítani, megőrizni, mert óriási értékeink vannak. Történelmi, kulturális, épített… Már a 24. órában vagyunk, cselekedni kell” – vallja a polgármester. A lakosság egy része vevő erre, s kiveszi részét a hagyományőrzésből. Ebben az évben a 2. Gömöri Időutazáson a település népességének 2,5 szerese jelent meg vendégként! 

„Rendezvényeinkkel kinőttünk a települést. Mi máshová is eljutunk magunkat bemutatni és ide is eljönnek bennünket megnézni” – magyarázta Bende György, akit felesége is elkísér a rendezvényekre. Közös a hobbijuk. Két lányuk még tanul, akárcsak a polgármester is, aki agrár és vidékfejlesztési mérnök mester képzésében vesz részt, s éppen a szakdolgozatát írja.

Vissza