HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Így írnak ők - egyetemisták a CineFestről

2013. október 13. (vasárnap) 17:32
Az Uni-Versa írói pályázatának nyertese Bárdos Dóra lett. Az egyetemista filmrajongókat sem kerülhette el az idei CineFest-láz, így az Uni-Versa öntevékeny csoport írói pályázatot hirdetett „Ha ősz, akkor CineFest!” címmel. A beérkezett pályázatok közül a legjobbnak Bárdos Dóráé bizonyult.

Ha ősz, akkor CineFest!

Ősszel kicsit felfordul Miskolc város élete, felpezsdül a belváros a Művészetek Háza környékén. Ilyenkor több ember ül be a moziba, mint bármikor máskor, és több nyelvet hallani, mint egy normál napon. Ez nem meglepő, hiszen ősszel egy nemzetközileg elismert, filmmel foglalkozó eseménysorozat veszi kezdetét: a Jameson CineFest.

Az embert elkapja egy érzés, hogy igen, ez egy nemzetközi esemény, ami nem véletlenül lett Magyarország 16 legjobb művészeti fesztiváljainak egyike. A CineFest, mint kulturális esemény, 2003 óta létezik Miskolcon. Eredeti célkitűzése a 35 év alatti filmkészítők bemutatása és felemelése, amit a mai napig sikeresen teljesít. Az esemény neve 2009-ig Fiatal Filmesek Nemzetközi Filmfesztiválja volt, csak 2010-től Jameson CineFest a hivatalos elnevezése. A név változott, de a fő irányvonal és a minőség megmaradt. A fesztivál a mai napig fiatal művészek filmjeit versenyezteti.

A versenyre több kategóriában is lehet jelentkezni (nagyjátékfilm, dokumentumfilm, kisjáték – kísérleti film és animációs film), de a kategóriákon belül több díj is nyerhető. A fesztiválon ezeken kívül még vannak úgynevezett „Kitekintő filmek” is, amik legtöbbször nem versenyző, de minőségi, érdekes filmek, amiket a szervezők érdemesnek találtak arra, hogy bemutassák őket a nézőknek. A verseny érdekessége, hogy bárki jelentkezhet, akár újoncok is, így sok fiatal tehetséget itt fedez fel magának a nézőközönség.

A filmes találkozó nem csak a filmekről szól. Este, a fiatalok legnagyobb örömére, koncertek vannak. De a fesztivál a művészetkedvelőket sem hagyja hidegen: az esemény ideje alatt kiállítások tekinthetők meg, kerekasztal beszélgetések vannak a rendezőkkel – a filmek után – ahol kérdezni, érdeklődni lehet. A CineFest egyik legújabb kezdeményezése a CineClassics, ahol régi filmekkel, híres rendezőkkel foglalkoznak.

A fesztivál díjai, azon túl, hogy elismertek, jelentős pénzdíjjal is járnak, ami segíti a készítőket, hogy még több ilyen munkát készíthessenek. A Mindenki a mennybe megy című film IMDB oldalán a Miskolcon kapott A Nemzetközi Filmklubszövetség díj is megjelölésre került. Érdekesség, hogy az idei éven a Nagyjátékfilm kategóriában magyar rendező nem is indult.

Minden éven vannak filmek, amiket a közönség, bizonyos okokból, jobban felkap, híresebbek lesznek, mint a fesztivál többi filmje. A legtöbb ilyen film amerikai vagy brit, de ez nem szabály. Tavaly ilyen filmek voltak a Játékmackó, a Kockázatos túra, a Messzi dél vadjai, a Vadállatok (ami a nyitófilm is volt), a Hemingway és Gellhorn és A sötétség. Ezekből a filmekből a Játékmackó és a Messzi dél vadjai díjat is nyert (előbbi dolph Zukor díjat, az utóbbi A Nemzetközi Filmklubszövetség díját). Az idei évben ezek a filmek a Don Jon (nyitófilm volt), az Iron Sky (rendezői változat), a Fiatal és gyönyörű, A világvége, A nyár császárai és az Öld meg kedveseid voltak. Ezekből az Iron Sky és a Fiatal és gyönyörű című filmek nem indultak a versenyen.

A koncertek jellemzően inkább a fiatalok ízlésvilágát tükrözik. Az idei évben először két színpadon is voltak koncertek és a nem messze lévő Helynekemben pedig after party-t rendeztek minden este. Az idei évben már negyedszer kerül megrendezésre az Iránytű dokfilmes workshop, ami a magyar dokumentumfilmek múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozik, nemzetközi viszonylatokban.  A City of Miskolc workshop érdekessége, hogy a készítőknek a fesztivál ideje alatt kell elkészíteniük a tízperces kisfilmjüket, amit le is vetítenek az esemény utolsó napján. Jelentkezni kész forgatókönyvvel kell, csak a nyertest lehet elkészíteni, amihez a készítő minden segítséget meg is kap a rendezőktől. A filmfesztivál programokat kínál azoknak is, akik kifejezetten Amerikával vagy Hollandiával szeretnének foglalkozni, az American film showcase és a Made in Holland nevű programokkal. Az eseménysorozat a filmkészítéssel foglalkozóknak is sok szakmai programot kínál, például Filmszakmai fórumot vagy Az Art Mozi Egyesület szakmai programját.

Én személy szerint szeretem ezt a fesztivált és büszke vagyok rá, hogy ez itt, Miskolcon kerül megrendezésre minden éven. Több éve járok is a rendezvényre, próbálok minden érdekes filmre el – és bejutni. Akárki, akit megkérdeztem és részt vett rajta, azt mondja, ez a rendezvény nagyszerű ötlet, hiszen sok olyan filmet láttak ők is amiket lehet, nem néztek volna meg, vagy nem lett volna rá lehetőségük. A fesztivál sok fiatallal szeretette meg a dokumentumfilmeket, a „művészfilmeket” és nem populáris, ugyanakkor minőségi filmeket. Sok rendezőt emelt be az ismert rendezők sorába, sok embernek mutatott valami mást, valami újat. Lehetőséget ad a filmes világ megismerésére, a készítőkkel való találkozásra.

Miskolcot nemzetközileg ismerté tette a filmes kultúrában és megismertette a külföldiekkel hazánkat. A fesztivál sikeresen (majdnem minden vetítés teltházas) emelte be az emberek mindennapi életébe azt a filmkultúrát, amit a populáris mozik nem tudnak, tudtak volna soha. Reméljük, ezt a színvonalas filmes fesztivált jövőre is megrendezik Miskolcon.

Bárdos Dóra

Vissza