HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Dobogós lett a megyei kórház

2008. február 18. (hétfő) 12:53
 
Elismerés a jelenben, fejlesztés a jövőnek. A legjobbak között a megyei kórház.

A „2007. év kórháza” címért indított országos internetes szavazásban a második helyezést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Egyetemi Oktató Kórház érte el. Az első illetve a harmadik „befutó” a múlt évben lezajlott kórházi átalakítási hullám során ma már csak krónikus betegellátással foglalkozik, ezért úgy is mondhatjuk, hogy a miskolci székhelyű intézmény az aktív kórházak között az első helyezést érte el.

[4_300] Fobejarat.jpg

[1_t] CsibaGabor.jpgDr. Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa hangsúlyozta, hogy nem statisztikai adatok és nem is a szakma szempontjai szerint, hanem a szolgáltatásokat igénybevevő betegek és hozzátartozóik konkrét értékelése alapján alakult ki ez a sorrend. Egytől ötig terjedő skálán – különböző kategóriákban (orvosszakmai ellátás, ápolás- és szakszemélyzet, ellátás, infrastruktúra, környezet és tisztaság) osztályozták a szavazók a kórházakat. Az ebből kialakult átlag határozta meg a végleges sorrendet. Emellett – mondta a főigazgató – arra is lehetőség volt, hogy véleményüket írásban is kifejtsék a betegek. „Nagyon tanulságosak ezek a közvetlen visszajelzések, a dicséreteket köszönjük, az elítélő vélemények igazságtartamát minden esetben kivizsgáltuk, és intézkedtünk annak érdekében, hogy kiküszöböljük a negatívumokat.” Csiba Gábor kérésünkre szólt arról is, hogy a következő 3-4 év meghatározó fejlesztése az úgynevezett csillagpontkórház kialakítása lesz. Lényegében a jelenlegi pavilonrendszerűből gazdaságosabban működő tömbkórházzá alakulnának át, s ily módon koncentrálódna a betegellátás. A jelenlegi kórház központi helyen fekvő parkjában épülne fel egy négyszintes csillag alakú épület, a tetején helikopter-leszállópályát alakítanának ki. A csillag szárai egy-egy folyosót alkotnak majd, s ezek összeköttetést adnának a parkot övező meglévő épületekkel. A kórház számára 26 ezer négyzetméter terület szűnik meg, és 22 ezer négyzetméter terület épül fel. A kiürülő épületeket ún. kórház közeli humán funkcióra (pl. konferencia központ, betegek hozzátartozói számára hotel, szolgáltató egység) hasznosítják majd. Ez a nagy projekt európai uniós pályázati pénzből valósulna meg. Ha az április végi határidővel beadandó pályázat sikeres lesz, akkor az így nyert 12,5 milliárd forintot 2011. december 31-ig kell elkölteni. Ez szoros, de tartható határidőt jelent.

J.E.

[480_2_180.jpg] KlimonneTA.jpg

Klimonné Tompos Ágnes, a GYEK vezető főnővére: Sok a kórházi rongálás

Nagy, közös sikerként könyvelem el az eredményünket. Az elért szép helyezés nem jelenti azt, hogy nekünk nincsenek gondjaink. Sokkal inkább azt mutatja, hogy a betegek iránti elhivatottságunkkal, szakmai tudásunkkal és tapasztalatunkkal igyekszünk kompenzálni a hiányosságokat. A nagy forgalmú osztályokon sajnos sokszor szembesülünk rongálásokkal, kórházi vagyontárgyak ellopásával. Ez nem csak bosszantó és nem csak komoly anyagi kárt okoz az intézetnek, hanem sajnos a kórház imázsát is rontja.

[480_3_180.jpg] VamosiI.jpg

Dr. Vámosi Ildikó, a kórház Központi Klinikai Diagnosztikai Laboratóriumának osztályvezető főorvosa: Szép születésnapi ajándék

Kórházunk az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Igazán szép születésnapi ajándékot kapunk az „Év kórháza” versenyben. Erkölcsi elismerése és közvetlen visszaigazolása ez a munkánknak. Nagyon jónak tartom, hogy a betegek több kategóriában, differenciáltan nyilváníthatták ki a véleményüket. A beteg elégedettségérzete a gyógyulását is elősegíti. Mi belülről tapasztaljuk, hogy milyen sok gonddal hiányossággal (pl. kevés az ápoló) küszködik ma a magyar egészségügy. Arra törekszünk, hogy ebből minél kevesebbet érezzen meg a beteg.


Párhuzamoságok nélkül

A miskolci és a B.-A.-Z. megyei önkormányzatok között létrejött megállapodás szerint bizonyos szakmai párhuzamosságok megszűnnek a megyeszékhelyen.
Többek között azért van erre szükség, mert az Európai Unió párhuzamos fejlesztésekre nem ad pénzt. A szakma-cserék során például a Diósgyőrben működő traumatológiai osztály átkerül a megyei kórházba, a megyei kórházban lévő pszichiátria viszont a Miskolci Egészségügyi Központba (MEK) költözik. A város gyermek háziorvosi ügyelete beköltözik a GYEK-be, ahol eleve adott lesz a szaksegítség, és a konzultációs lehetőség.

Vissza