HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Erdélyi iskola felé nyitnak

2013. november 9. (szombat) 14:21
 
A Szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola rendkívül gazdag elfoglaltságot állított össze...

[1_180] 02... annak a tizenkét nyárádszeredai vendégtanulónak, akik egy hetet töltöttek Hegyalja Kapujában november 4-10. között. Koncz Ferenc polgármester pénteken este találkozott a fiatalokkal, közösen sütöttek kürtőskalácsot a Rákóczi-vár udvarán.


Csider Andorné tehetségfejlesztő-szakértő, a program főszervezője érdeklődésünkre elmondta, nem véletlenül hívták meg az erdélyi város diákjait, illetve az őket kísérő pedagógusokat. – Szerencs és Nyárádszereda testvérvárosi kapcsolatot ápol egymással, arra gondoltunk, nem ártana hasonló együttműködés a két város egy-egy általános iskolája között, a tehetségfejlesztés kapcsán. A megvalósíthatósághoz két pályázatot írtam – sorolja a pedagógus – a második lett sikeres a Nemzeti Tehetség Programon belül, ez elsősorban a matematika tudományára épült. Innovatívak vagyunk, az a tehetségprogram, amit huszonöt évvel ezelőtt indítottunk nagyon jól működik, ám úgy érezzük, tovább kell lépnünk, más irányba is nyitunk, haladni kell a korral. Meghívásunk hatodikos gyermekeket célzott meg abból a meggondolásból, hogy a szerencsi és az erdélyi diákok el tudják mélyíteni most kialakult ismeretségüket, barátságukat az általános iskolai évek alatt. Természetes, hogy a program nem csak kirándulásokat tartalmaz, a székely nebulók az itthoni diáktársakkal kőkemény matematikai foglalkozásokon vesznek részt, ezeket oldják az úgynevezett légkörjavító szabadidős események.


[3_180] 05Kovács Márta tanárnő, a nyárádszeredai delegáció szóvivője maximális elégedettségéről számolt be a szerencsi tehetséggondozást, a kapcsolatfelvételt, a programok szervezését, a vendéglátást illetően. – A matematika tudásuk alapján kiválasztott székely diákok egyike sem járt még Szerencsen, és magam sem, álmunkban nem gondoltuk, hogy ennyire jó körülmények közé érkezünk. A látottak megerősítették bennünk azt, hogy érdemes együtt dolgoznunk pedagógusként a pedagógusokkal, diákoknak a diákokkal.

A vendégek - túl a helyi nevezetességek megtekintésén – zempléni körúton, a Nyíregyházi Vadaspark megtekintésén vettek részt, csobbantak a Szerencsi Fürdő és Wellnesház, illetve a Városi Uszoda medencéiben, megnézték a csokoládé gyártásának folyamatait a Bonbon Kft. gépsorai mellett, egyszóval kazalnyi élményt szereztek az egy hetes időszak alatt.

[1_960] 02

 

[3_960] 05

[2_960] 04

[0_960] 01

 

- SfL -

Vissza