HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

A New York Times Tokajt ajánlja

2008. február 18. (hétfő) 15:52
 
Az itt élő polgárság mindent megtesz azért, hogy lakóhelyük a térség kulturális központjává váljon. Ennek elismeréseként elnyerték a Magyar Kultúra Városa 2008 címet. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól egymillió forintot kapnak. A Gazdasági Minisztériumhoz tartozó turisztikai szakág pedig kétmillió forintot ad promóciós célra a városnak. Mondhatnánk, nem nagy összegek ezek, ám a cím marketing értéke ennek a pénznek a többszöröse. Hiszen az utóbbi hetekben a lapok tele voltak Tokajjal, sok-sok pozitívum jelent meg a városról, még a The New-York Times-ban is, és ez tényleg nem elhanyagolható szempont. Mi több, a világhírű amerikai lap turisztikai ajánlatában Tokaj az egyetlen magyarországi célpont…

 

[6_300] SzinhazTerv.jpg

(Az épülő Paulay Ede színház látványterve.)


Dévald István, a művelődési központ vezetője azt reméli, hogy bizonyos pályázatoknál pozitív tényként szerepel majd ez a cím, amelyet az idők végezetéig használhatnak. „Természetesen kötelez is a kultúra városa rang, hiszen meg kell felelnünk egyfajta minőségi elvárásnak. Elég csupán megemlíteni a tokaji írótábort, a művésztelepet, a szüreti napokat és a borfesztivált. Ezek mind országos hírű kulturális rendezvények. De sorolom tovább: befejeződött a zsinagóga felújítása, amely a város kulturális életének fontos színtere lett. A kulturális rendezvények mellett konferenciákat is rendeznek az épületben. A zsinagóga szomszédságában épül a Paulay Ede színház. Már tető alatt van az épület. Befogadó színház lesz, ősszel indul, de idővel remélem, műkedvelő helyi társulat is alakul” – magyarázza a szakember. Mint mondja, a kultúra közösséget teremt, erősíti a városhoz kötődést – a vendégeket pedig ide vonzzák a színvonalas szórakozási lehetőségek. A borkultúra bemutatása pedig külön oldalt igényelne…

„Jó úton járunk”

[5_t] MajerJanos.jpg

„Végtelenül örülök ennek a megtiszteltetésnek, ami az itt dolgozó embereknek, a civil szférának és a lakosságnak köszönhető, hiszen elfogadták, hogy a bevételek jelentős részét erre a célra fordítjuk” – kommentálja az elismerést Májer János, polgármester. Úgy véli, a rangos elismerés és a kedvező hazai- és nemzetközi sajtóvisszhang visszajelzés, amely azt mutatja: jó úton járnak.


Büszkeség és kétkedés

[8_t] MolnarMonika.jpg„Örülök neki. Már hét éve lakunk itt Tokajban. Remélem a város fejlődéséhez is hozzájárul, s kicsit több munkahely lesz helyben, vagy a közelben. Ugyanis munkahelyekre van szükség a fiataloknak, hogy a gyerekeket el tudjuk tartani” – utalt a mindennapok összefüggéseire Tóth Mónika. (képünkön)

A bor népszerűségét, nevét erősíti ez a titulus, azonban ettől nem lesz több munkahely. Ki fog itt színházba járni télen? Túlzásnak érzem” – mondta kétkedve Bodolay Géza.
„Örülök neki, hogy elnyertük a címet. Szerintem büszkék rá az emberek a városban. Nyáron van itt élet igazán, például a Hegyalja fesztivál idején. Remélem fejlődést is hoz ez az elismerés. Épül a színház, majd meglátjuk mit hoz a jövő” – fejtegette Perge Géza.

[1_180] TokajiBelvaros.jpg [7_180] TokajiUtca.jpg

Programkínáló

Tokaji Borok Fesztiválja - Május 23-25. A háromnapos fesztiválon a bor jegyében zajló programok keretében hagyományosan borkiállítást és vásárt, képzőművészeti kiállítást szerveznek, fellépnek hagyományőrző hazai és külföldi együttesek. (www.tokaj-turizmus.hu)
Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok - Október 3-5. Bemutatkoznak a hegyaljai borászati cégek, gasztronómiai bemutatót tartanak, must- és szőlőkóstolón vehetnek részt a vendégek, népművészeti és kézműves standok várják az érdeklődőket.
Hegyalja Fesztivál - Július 9-13. Helyszín: Tokaj és a Tisza kemping www.hegyaljafestival.hu

Vissza