HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

A szeretet, az ajándékozás és a család ünnepe

2013. december 13. (péntek) 09:33
 
Demeter Zoltán, Bánhorváti polgármestere, országgyűlési képviselő, hivatását tekintve református lelkipásztor.

Feleségével együtt több, mint 25 éve szolgálnak a bánhorváti és a bánfalvai református gyülekezetekben. Őt kérdeztük az adventről, a karácsonyról.

„Nálunk az advent olyan időszak, amikor készülünk Krisztus születésének ünnepére – fogott a témába Demeter Zoltán. – Egy lelki utat ölel fel a négy adventi vasárnap. Hiszen Krisztus nem csak Betlehembe érkezett meg az első karácsonyon, hanem szeretne megérkezni minden ember szívébe, életébe is. Oda, ahol annyi más is lakik. Hogy Isten szeretetét be tudjuk fogadni, bizony meg kell tisztítani szívünket mindentől, ami elválaszt minket Istentől, és ami elválaszt egymástól is bennünket. Adventben utat kell készíteni Jézusnak, hogy hozzám is megérkezzen. Egykor Betlehemben sem volt hely Krisztus számára a vendégfogadó házaknál, végül egy istállóban született meg Istennek fia. Ma sincs hely számára ott, ahol szeretetlenség, gyűlölködés, irigység és rosszindulat lakik. Advent kérdése számomra az, hogy tudok-e utat készíteni Krisztusnak saját életemben, szívemben és lelkemben.”

[0_960] Demeter.jpg

Majd áttértünk a karácsonyra. „ A karácsony Isten szeretetének ünnepe. Hiszen nem hagyta elveszni az embert, hanem odaadta érte a legdrágábbat, egyszülött fiát. Karácsonykor Isten lehajolt az emberekhez. Ez az ő kegyelme és az ő szeretete. Minden, ami számunkra ehhez az ünnephez kapcsolódik ebből gyökerezik: Isten irántunk való szeretetéből. Szeretet ünnepe, mert Isten szeretetére más választ nem adhatunk. És ő azt kéri, hogy szeretetünket egymás felé mutassuk meg. Az ajándékozás ünnepe is, mert Isten Krisztusban a legnagyobb ajándékot adta nekünk. A család ünnepe, mint ahogyan a betlehemi jászolbölcső egybegyűjtötte Máriát, Józsefet, a napkeleti bölcseket, a pásztorokat, ma is összegyűjti Krisztus születésének ünnepe a családokat, a keresztyén gyülekezeteket.”

Hogyan telik a Demeter családban az ünnep?

„Nálunk meghatározza az ünnepet a gyülekezeti szolgálat. A legmozgalmasabb időszaka ez az egyházi évnek. Az adventi istentiszteletek után bűnbánati alkalmakkal készülünk a karácsonyra, szenteste az istentiszteleten – szép hagyomány ez a református gyülekezetekben – gyermekek és fiatalok műsorral köszöntik Krisztus születését. Ezt megelőzik a próbák. Ünnep első napján úrvacsoraosztás van templomainkban. Karácsonyra legátus érkezik hozzánk, teológus hallgató Sárospatakról vagy Debrecenből, aki az ünnepeken nálunk lakik, és ő is hirdeti a karácsonyi evangéliumot az istentiszteleteken. Azért ilyenkor három nagy gyermekemmel, és szüleimmel is együtt vagyunk, együtt ülünk le az ünnepi asztalhoz, hálaadással szívünkben Isten megtartó kegyelméért.”

„Minden kedves olvasónak áldott, békés karácsonyi ünnepet kívánok!”

Vissza