HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

Karácsony, a családi összetartozás ünnepe is

2013. december 13. (péntek) 09:34
 
A karácsony, gyerekkoromtól kezdve életem legszebb és legjobban várt ünnepe.

Testvéreimmel (nővéremmel és 10 perccel, idősebb bátyámmal) ilyenkor advent körül már számolgattuk mennyit kell még aludni, míg megérkezik a Jézuska – fogott az emlékek felidézésébe Szögi Imre, Csobaj polgármestere.

[0_960] Szogi.jpg

Az ’50-es ’60-as években voltam apró gyerek és bizony ekkor még nem volt jellemző az értékesebb ajándék, mi nagyon tudtunk örülni annak is, hogy van karácsonyfánk, és rajta illetve alatta apró kis meglepetések, édesség. Inkább szólt a szeretetről, mint az ajándékozásról a karácsony.

Nálunk a családi összetartozásról is szól ez az ünnep, míg a szüleim éltek minden karácsonyt velük és a testvéreimmel együtt töltöttünk. A bátyám és én nem Csobajon éltünk, de a karácsony minden évben családostól összehozott bennünket a szülői házba. Ez a közelmúltig így is működött, de gyerekeink felnőttek és unokákkal ajándékoztak meg bennünket és így már kinőttük a lakást és egyre nehezebb egyszerre összejönni a szép számú rokonségnak, de a karácsonyi látogatások nem maradnak el.

Az adventi várakozást nálunk fokozza a gyerekeink és az unokáink érkezésének várása. Két fiunk van, közülük az idősebbtől két unokánk, ők mindannyian a fővárosban élnek és karácsonykor a feleségemmel nagyon várjuk az ő eljövetelüket is. Az ünnepek nálunk is a hagyományos ételek elkészítésével és fogyasztásával telik és természetesen a szentestéhez hozzá tartozik a templom. Délután a református templomban istentiszteleten, éjjel pedig a katolikus templomban éjféli misén veszünk részt. 

Településünkön advent ideje alatt már hagyományosan betlehemi sátrat állítunk, az idén egy nagyobb adventi koszorút is kihelyeztünk az önkormányzattal szembeni parkban. Ezzel is szeretnénk a karácsonyi hangulatot erősíteni az emberekben.
Kis településről lévén szó, fontosnak tartom megemlíteni az iskolában megtartott színvonalas karácsonyi ünnepséget. A várakozást enyhítendő ma már hagyománnyá vált a pedagógusok által megrendezett jótékonysági adventi szabadtéri vásár, ez már része a csobaji karácsonynak, mint ahogyan elmaradhatatlan az önkormányzat által minden családnak biztosított egy csomag szaloncukor. Engedjék meg, hogy innen is Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt kívánjak minden csobaji lakosnak és minden Kedves Olvasójuknak!

Vissza