HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

Katynról Miskolcon

2014. február 19. (szerda) 18:40
 
Katyn - a lengyelek Mohácsa, ahol a nemzetük színe, java elpusztult. Nem csatában, szemtől szemben, vagy menekülés közben, mint II. Lajos királyunk, hanem a szovjet titkosrendőrség hóhérai lőtték tarkón a katonatiszteket, értelmiséggieket. Rájuk emlékeznek Miskolcon a február 25-én nyíló kiállítással.

Katynban és két másik szovjet bázison 1940-ben mintegy 22.000 lengyelt végeztek ki az NKVD hóhérai, akik gondosan vigyáztak arra, hogy a nyomokat is eltüntessék, azonban a Szovjetunió nyugati részének német lerohanását követően felfedezték a tömegsírokat. A vizsgálat megállapította, hogy a szovjetek követték el a mészárlást, akik ezt német hazugságnak titulálták és egészen a birodalom megroppanásáig tabuként kezelték a témát. A lengyelek azonban nem felejtenek, s a világot is emlékeztetik a brutális népirtásra. Ezek közül is ki kell emelni Wajda Katyn című filmjét, amelyben az áldozatoknak, köztük a kivégzett édesapjának állított emléket.

Katyn - Tömeggyilkosság, politika, erkölcs címmel nyílik kiállítás február 25-én 15 órakor Miskolcon a városháza előcsarnokában. Köszöntőt most dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A tárlatot Roman Kowalski Lengyelország magyarországi nagykövete nyitja meg.  A szervezők minden a történelem, a politika iránt érdeklődőt, a lengyel-magyar barátságot ápolót várnak.

Vissza