HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
ajánló

Kultúrházak éjjel-nappal

2014. február 26. (szerda) 18:24
Mintegy 420 helyszín, több mint 1000 program és várhatóan a 100 ezer főt is meghaladó látogatottság várható a Kultúrházak éjjel-nappal országos akció 2014. évi programjain farsang utolsó hétvégéjén február 28-tól március 2-ig!

A szervező Magyar Népművelők Egyesülete, az együttműködő partner Közösségfejlesztők Egyesülete és Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a támogató Emberi Erőforrások Minisztériuma (fővédnök Balog Zoltán miniszter) összefogásával megvalósuló rendezvényen a művelődési házak és közösségi terek fontosságára, a helyi közösségek életében betöltött nélkülözhetetlen szerepükre kívánják ráirányítani a figyelmet.

A művelődési házak évi 80 millió látogatóval a leglátogatottabb kulturális terek Magyarországon. Megtalálhatók a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig. Az utóbbi években látványos fejlődésnek indult a közművelődési szakterület, hisz a kis településeken az Integrált Közösségi Szolgáltató Terek pályázati programnak köszönhetően több mint 600 művelődési ház újult és újul meg, míg a megyei jogú városokban az Agóra és a Pólus-Agóra projekteknek köszönhetően alakítottak ki modern, 21. századi körülményeket a művelődési központokban.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett a szakmai munka is megújult, megerősödtek olyan irányok, melynek köszönhetően felértékelődött a helyi közösségek aktív, közösségformáló szerepe. A ma művelődési házai biztosítják a közösség- és közönségszolgálatot, valamint a kulturális értékközvetítésnek és értékteremtésnek is tág teret nyújtanak.

A "Kultúrházak éjjel-nappal 2014" akció neve a folyamatosságot, az érdeklődők számára biztosított állandó elérhetőséget mutatja, hisz a művelődési házak nyitottak, befogadóak a hét mindennapján, hétköznapon és hétvégén, akár ünnepnapokon is, valamint nappal és éjszaka, hisz az itt dolgozók az érdeklődők szabadidejének hasznos, élményszerű eltöltésén fáradoznak.

Ezen a hétvégén az a célja a művelődési házaknak, hogy olyan programokat szervezzenek és biztosítsanak országszerte, amilyenek ők maguk is: színesek, nyitottak, változatosak!
A szervezők az idén pályázatokat is kiírtak. A Szakmai innovációs pályázatra új művelődési formák kidolgozását várják, míg az Én kultúrházam és az Én sztorim pályázaton a művelődési házakban szerzett élményeiket írhatják meg a látogatók, a különböző közösségek tagjai, valamint a közművelődésben dolgozók. A nagy érdeklődést mutatja, hogy eddig több mint 210 pályaművel neveztek!
 
A programokról a www.kulturhazak.hu weblapon vagy a facebookon találnak bővebb információkat.

Vissza