HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

„A legfogékonyabb közönség a miskolci”

2014. március 30. (vasárnap) 23:02
 
A KFT zenekar alapító tagja a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselője

LAÁR ANDRÁS: A KFT zenekar alapító tagja és frontembere, a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselője,a L’art pour l’art társulat egyik vezető egyénisége, író, zeneszerző, Besenyő Pista bácsi, emellett buddhista tanár, javasember. A Kulcs Magazin e havi sztáűrvendége Laár András, aki társulatával áprilisban ismét Miskolcra érkezik.

– Könyvei jelennek meg, zenél, buddhista pap és emellett Besenyő Pista bácsi. Igazából melyik arcát mutatja meg szívesen a közönségnek?
– Mindegyikben otthon érzem magam, mert ezek nem kívülről felvett szerepek, hanem belülről fakadó dolgok. A közönség igényeinek megfelelően ilyen és olyan irányultságomat is meg tudom mutatni. Szívesen tartok előadásokat spirituális témában is, ha meghívnak, szívesen zenélek, és ami a leginkább népszerű, az az abszurd humor, ami Pista bácsihoz, a költőhöz, vagy Edebede bácsihoz kapcsolható. Ezt nagyon szívesen csinálom, úgyhogy nagy élvezetet találok abban, hogy L’art pour l’art társulattal fellépünk.

– A Buddhista Főiskolán is tanított. Miért hagyta abba?
1991 és 93 között rendszeresen jártam tanítani. De egyszerűen nem tudtam időre odaérni. Mindig is éjszakai bagoly voltam, és az, hogy reggel nyolcra én bemenjek valahova, az rendkívül nagy megpróbáltatást jelentett. Úgyhogy nem ritkán el is késtem. Tehát én, mint tanár, fegyelmi szempontból nem váltam be. Ezért otthagytam a pályát. De időnként azért előadásokat tartok, meghívnak vendég előadónak.

– A L’art pour l’art poénjai hogyan egyeztethetők össze a buddhista életformával?
Nagyon jól megférnek egymás mellett. A buddhizmus egy rendkívül tág megélési lehetőséget biztosító vallás. Vannak nagyon szigorú szerzetesi és vannak szabad, tantrikus vonulatai. Én a tantrikus vonulatnak vagyok a megélője, ami azt jelenti, hogy a hétköznapi élet körülményei közé van beillesztve a tan. Tehát nem egy kolostorban mélyedek el, hanem a mindennapi élet körülményei között gyakorlom a meditációt, meg az összes gyakorlatot.

[0_300x300xffffff] laar.jpg

– Hogyan tudná megfogalmazni az abszurd humor lényegét?

A tudati szabadság. Akár csak a buddhizmus, amely a tudati szabadságot célozza meg, és a tudati szabadságon keresztül éri el a megvilágosodást. Ugyanúgy a L’art pour l’art is, amely ugyan egy művészcsoport, de mégis a tudati szabadságból él, a merev ketrecszerű korlátokat dönti le az abszurd humor segítségével.

– Közel 30 éve mutatkoztak be a közönségnek. Miben látja sikerük titkát?
– Pontosan abban, amit az előbb mondtam. Az embereknek nagy szükségük van arra, hogy a saját szabadságukat megéljék. Mivel a külső körülmények ezt nem teszik lehetővé, és van egy művészcsapat, amelyik nagyon radikálisan egy másféle világnézetet képvisel, akkor ez kell az embereknek, mert felszabadulnak és másfél órás nevetés után „gyógyultan” mennek haza. A tudatuk felszabadul és egy gyógyulás élményt él át.

– A L'art pour l'art Társulat gyakori vendége Miskolcnak. Milyen élmények fűzik önöket a városhoz?
– Nagyon sok, hiszen régóta járunk Miskolcra. A miskolci közönség az egyike az országon belül a legfogékonyabb közönségnek. A különböző városok közönsége másként reagál a dolgokra. Budapest közönsége például nagyon szeret ugyan minket, de sokkal szoftabb a reakciója, mint mondjuk a miskolcinak. A miskolci nép nagyon intenzíven reagál a dolgokra. Miskolcon van szellemileg a legkiemelkedőbb, és legpezsgőbb társaság.

– Áprilisban ismét Miskolcra érkeznek, ezúttal milyen műsorral?
– Ez is hasonlóan vicces műsor, mint a többi, még új és ezért különösen nagyon élvezem. Az a címe, hogy A postás, aki megeszi a leveleket. Már eleve a cím is érdekes, és nagyon szeretem a műsorszámaimat, amiket én adok elő benne, persze a többiekét is. Amikor öltözködöm, és hallgatom közben, hogy a többiek mit nyomnak színpadon, rendszeresen kacarászok Dolák-Saly Robinak a Naftalin Ernő szövegein, vagy a Szászi Móni Kancáskáján. Egyszóval szeretem az estnek az anyagát, változatos, érdekes. Mindenkit bátorítok hogy jöjjön el és nézze meg A postást, leveleket!

Született: Budapest, 1955.
Nős, négy gyermeke van: Dávid,
Bence, Ambrus és Buda Illés
Vallása: buddhista, hindu,
református,javas
KEDVENCÜNK KEDVENCEI:
példakép: Charlie Chaplin
zene: buddhista és hindu zene
együttese: Led Zeppelin
film: Picasso kalandjai, Avatar
étele: Füstölt teából főzött
gabona-pehely leves

Dávid Ildikó

Vissza