HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Érvényes és eredményes

2008. március 11. (kedd) 11:19
 
Az adatok a 2006. évi önkormányzati választások türkében nem mondhatók meglepőnek, inkább a magas részvételi arány és az igenek markáns, meggyőző akaratot tükröző fölénye. A jobboldali városok és falvak szavazói nagyobb aktivitást mutattak, míg a stabilan baloldalinak számító megyék és városok esetében a szavazati hajlandóság kisebb mértéke figyelhető meg.

Ez tükröződik a számadatokban, valamint tükröződött a nagyobbik kormányzó párt kampányretorikájában is, akik inkább a „közönyre”, az otthon maradásra buzdítottak.

A megyeszékhely, Miskolc adatai a megye átlagától elmaradnak, itt a választásra jogosult 139 714 főnek csak 46,47 százaléka, 64 921 fő jelent meg a népszavazáson. Ezzel szemben Encsen 54,19; Edelényben 58,71; Göncön 56,64; Mezőkövesden 56,16; Szikszón 55,26 százalék volt szavazni. Ugyanakkor Borsodnádasdon csak 42,53; Cigándon 34,67; Kazincbarcikán 42,54; Mezőcsáton 44,00; Ózdon pedig csak 37,07 százalékos részvételi hajlandóság volt.

[2_300] Tablazat.jpg

Az észak-magyarországi régióban szavaztak a legkevesebben, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye adatait összevonva a három megye átlaga 48,22 százalékos részvételt tükröz, amely messze elmarad a Nyugat-Dunántúli 52,92 százaléktól. Igaz, itt mentek el a legtöbben szavazni.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye azon nyolc megye közé tartozik az országban, ahol a megjelentek aránya nem érte el az 50 százalékot. (Ezen megyék között a baloldali szavazóbázisnak számító Komárom-Esztergom produkálta a legalacsonyabb mutatót, 46,60%-ot, ezt követi Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén – bár hozzá kell tenni, az előbb említett három megye között csak tized százaléknyi eltérések voltak. A jobboldali szavazóbázisnak számító észak-nyugat Dunántúl most is jól szerepelt, közülük kiemelkedően Vas megye, 55,19 százalékkal)

[1_t] KovacsJanos.jpgDr. Kovács János: Érdemi, szakmai probléma nélkül zajlott le a népszavazás. A megyében 271 761 állampolgár szavazott. Két rendkívüli esemény történt. Tornanádaskán a szavazóhelyiségbe lépő férfi lett rosszul és már nem tudták megmenteni az életét, Trizsben pedig egy egyik bizottsági tag megbetegedése miatt fel kellett függeszteni a szavazást pótlásáig. Összesen nyolc kifogás érkezett a Területi Választási Bizottsághoz, ebből hat a kampánycsend megsértésével kapcsolatosan. Egy kifogásnak helyt adott a bizottság: a kampánycsendsértő médiumot – egy televíziót – a döntés közzétételére kötelezte.

[3_t] OdorFerenc.jpgDr. Ódor Ferenc: A magas részvétel igazolta, hogy a társadalmat foglalkoztató kérdésekről mondhattak vasárnap véleményt az emberek. Sajnos, hogy erre 15 hónapot kellett várni. Nem lehet, hogy a kormány folyamatosan szembe menjen az országgal, az orvosokkal, a fiatalokkal. Örülök, hogy sok ember élt a lehetőséggel, köszönjük az igen szavazatokat.

 

 

forrás: www.baz.hu

Vissza