HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Az iskolák feladata az életre nevelés

2014. szeptember 28. (vasárnap) 22:08
 
Főegyházmegyei tanévnyitót tartottak augusztus 26-án az egri bazilikában. A programra az Egri Főegyházmegye köznevelési intézményeinek pedagógusai és lelkipásztorai kaptak meghívást.

A résztvevőket Juhász Ferenc atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) elnöke köszöntötte. Ezután Soltész Miklós államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának vezetője tartott előadást Az új tanév és az egyházi iskolák címmel. Elmondta, hogy a diákok kapjanak bármilyen tudást is, ezek között legfontosabb az életre, a családi életre nevelés. Ez a munka nemcsak egy-egy család, hanem az egész nemzet jövőjét is befolyásolhatja. A férfi tanárok részéről fontos a megfelelő apakép felmutatása is, hiszen a tanulók nagy része csonka családban nő fel. De gondot kell fordítani az iskolákban az anyaszerepre való felkészítésre, a konfliktusok kezelésének elsajátítására és a teherviselésre való alkalmasság kialakítására. A gyerekek hibáit és bűneit is helyén kell kezelni. A büntetés során figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat. Lényeges, hogy közösségi életre is neveljék a diákokat, melyhez jó alapot nyújtanak a táborok, kirándulások és a közös zarándokutak.

[1_960] 2.jpg

"Az élet tiszteletére és szeretetére kell megtanítani a diákokat"

A katolikus iskolák feladata és küldetése napjainkban című előadásában Korzenszky Richard OSB, a tihanyi bencés apátság vezetője arról szólt, hogy először azt kell eldönteni, mire akarjuk tanítani a gyerekeket. Arra-e, hogy boldoguljanak, vagy arra, hogy boldogok legyenek? Majd így folytatta: minden ember boldog akar lenni. Ehhez szükségünk van a másikra. S hogy boldogok lehessünk, ebben nagy szerepe van a pedagógusnak. Rámutatott: ha a gyermek megtapasztalja, hogy vele vagyok, érte vagyok, nyert ügyem van. Az egyházi iskolákban van egy jó szellemiség, melynek lényege: fejlődni akarunk, teljesedni akarunk, és szolidárisak vagyunk azokkal, akik ránk vannak bízva. Végezetül hangsúlyozta: mindannyian alkalmasak vagyunk valamire. Egy pedagógus abban segít, hogy a gyermek azzá váljon, amivé ő lehet.

Az előadásokat követő szentmise a Veni Sancte-val, azaz a Jöjj, Szentlélek Úristen című énekkel kezdődött. Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében utalt rá, hogy a főegyházmegye köznevelési- közoktatási intézményeiben 18 ezer fiatal tanul. A pedagógusok feladata, hogy segítsék kibontakozni azt a tehetséget, amely ott lapul bennük. Krisztus, a jó pásztor megvédi, ismeri és életét adja a nyájáért. Az ő példáját ajánlotta a pedagógusok figyelmébe.

Kiemelte: tanítsuk meg a fiatalokat az élet tiszteletére és szeretetére. Mutassuk meg nekik, hogy az élet érték, amelyet meg kell becsülni, nem szabad veszélyeztetni. Aki megtanul másokért élni, boldog lesz, és értékesnek érzi az életét. A katolikus iskolákban tudatosan neveljük őket az egészséges életre, tanítsuk meg őket a felelős közlekedésre, a világháló helyes használatára. Segítsünk nekik abban, hogy képesek legyenek elviselni a sikertelenséget. Vértezzük fel őket ismeretekkel. S ha el tudjuk őket vezetni a vallásos élethez, akkor olyan kapaszkodót adunk nekik, amely a legnehezebb buktatókon is képes átvezetni az embert.

[0_300] 1.jpgA szentmise után adta át Ternyák Csaba érsek a Szent Gellért- díjakat. A katolikus oktatás és nevelés ügyéért végzett szolgálatáért a Szent Gellért-díj arany fokozatában részesült: dr. Besenyei Zoltánné, az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója és Szabó László, a Jászberényi Nagyboldogasszony Két tannyelvű Katolikus Általános Iskola, Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium Liska József Tagintézményének igazgatója (fotó).

A Szent Gellért-díj ezüst fokozatát vehette át: Babusné Erki Tünde, a bánrévei Szent Mihály Katolikus Általános Iskola pedagógusa, Bak Mária, a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola pedagógusa, Biczó Balázsné, a Felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános Iskola pedagógusa, Szedmák Istvánné, a Vámosgyörki Visontai Kovách László Katolikus Általános Iskola pedagógusa és Vargáné Forgács Anna, a tenki Szent Imre Katolikus Általános Iskola igazgatója.

(Homa János)

Vissza