HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Múltidéző - Rákóczi nyomában

2008. március 18. (kedd) 15:30
 
Közeledik március 27-e, II. Rákóczi Ferenc születésének 332. évfordulója. A nagyságos fejedelem emléke előtt tisztelegve bejártuk életének legfontosabb megyénkbeli és szlovákiai helyszíneit. Egy szeles vasárnapon, kora reggel indultunk a múltidézésre.

A Borsi kastély

Borsi, vagy ahogy szlovákul mondják: Borša, mindössze három kilométerre található Sátoraljaújhely belvárosától, feltéve, hogy valaki gyalogszerrel szeretné megtenni az utat. Az autós viszont néhány kilométeres kerülőre kényszerül, és a régi határátkelő érintésével juthat el II. Rákóczi Ferenc szülőfalujába.

[4_300] Borsi.jpg

A dokumentumok szerint Zrínyi Ilona 1676-ban Munkácsról Regécre utazva – pihenésképpen – a borsi Rákóczi-várkastélyban szállt meg, így a véletlennek köszönhető, hogy a későbbi vezérlő fejedelem március 27-én itt látta meg a napvilágot. A Bodrog partjától pár száz méterre található várkastély ma meglehetősen elhanyagolt állapotban van, de látszik az is, hogy a fejedelem emlékének őrzői a lehetőségekhez mérten sokat tesznek az épület megóvásáért. A kastély egyik szárnyában emlékkiállítás várja az érdeklődőket. Ajánlatos azonban előre bejelentkezni a 00-421-56-6792-514-es telefonszámon Kázmér Istvánnál, aki végigkalauzolja a turistákat a megújított termekben.

A birtokközpont

Sárospatak, a Rákóczi-család egykori birtokközpontja volt, maga a fejedelem is gyakran tartózkodott itt. Szívesen vadászott a környező hegyekben, és elődeihez hasonlóan támogatta a pataki kollégiumot. Egy korabeli történet szerint az iskola egyik – nyugat európai egyetemeket megjárt – fizika tanára három napon át szórakoztatta, különböző kísérletekkel, a mindenre nyitott fejedelmet. A Rákóczi-várban található múzeum napjainkban a Rákóczi-kultusz legfontosabb központja. (www.spatak.hu)

[1_300] Sarospatak.jpg

Igaz ugyan, hogy a legtöbb Rákóczi-emléket Sárospatakon találjuk, de a megye más településein is van Rákóczi-kastély, Rákóczi-ház, Rákóczi-fa… Miskolcon többször megfordult a nagyságos fejedelem, ezért is emlegetjük itteni szálláshelyét, a Dőrykúriát Rákóczi-házként. Szerencs városa különösen sokat köszönhet a Rákócziaknak, de az utóbbi években itt rendezett tárogatós találkozók már II. Rákóczi Ferencet és az általa vezetett szabadságharcot idézik. Az ónodi vár a szabadságharc idején főhadiszállás volt. A tavaszi áradások miatt ugyan nem itt, hanem a körömi mezőn tartották a Habsburg-ház trónfosztását kimondó
1707-es ónodi országgyűlést.

[3_300] Felsovadasz.jpg

A felsővadászi Rákóczi-kastély ma általános iskola.

A végső nyughely

[5_t] Kassa.jpgKassa, a Felvidék keleti kapuja szintén fejedelmi központ volt. Az itteni Rákóczi-emlékek közül figyelmet érdemel a száműzetésének helyszínét idéző Rodostó-ház és a Szent Erzsébet-dómban található kripta. A dóm északi kapujának bal oldalán 1938-ban készült, II. Rákóczi Ferencet ábrázoló bronz dombormű és latin nyelvű emléktábla hirdeti: 1906. október 29-én itt helyezték végső nyughelyére a magyar történelem nagy alakját, édesanyjával, Zrínyi Ilonával, fiával, Józseff el és három hűséges társával, Bercsényi Miklóssal, Sibrik Miklóssal és Eszterházy Antallal.

[2_t] IIRakocziFerenc.jpgA pataki országgyűlés évfordulója

Idén éppen háromszáz esztendeje annak, hogy a vezérlő fejedelem Sárospatak városába hívta össze a követeket. Az 1708-as országgyűlést a Vöröstorony Öregpalotájában tartották, és az eseményre a sárospatakiak kiállításokkal, konferenciákkal, a kort idéző, turistacsalogató programokkal készülnek. A nyáron kezdődő rendezvénysorozat keretében megelevenedik majd a reneszánsz korabeli Sárospatak, az érdeklődők kipróbálhatják többek között a Rákócziak étkeit
is. (www.spatak.hu)

Vissza