HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Ősszel, télen vár Diósgyőr!

2014. október 29. (szerda) 14:05
 
Novemberben tematikus hétvégi programok, éjszakai vártúrák, az adventi hangulatban koncertek várják a látogatókat a Diósgyőri várban.

Mely 2014. augusztus 30-án, napra pontosan egy évvel az építkezés megkezdését követően megnyitotta kapuit. A várkapun belépő látogató elé táruló lélegzetelállító látvány, a belső várudvar Nagy Lajos király, illetve Mátyás korát idéző miliője percek alatt évszázadokkal repít vissza a múltba. A várátadó ünnepséget követően két hónap alatt több mint 60 000 látogatót vonzott a „Diósgyőr- Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” projekt keretében felépült látványosság.

[3_960] var2.jpg

A korabeli Közép-Európa legnagyobb alapterületű, kéthajós lovagterme, a vár felszentelt, esküvői ceremóniákra is alkalmas, kétszintes kápolnája, a királyok, illetve a királynék palotaszárnya maradandó élményt nyújt a vendégek számára. A hétvégéken tematikus középkori programok is színesítik a kínálatot: a fémműves műhelyben bárki kipróbálhatja, milyen élmény egy kardot kézbe venni, vagy egy sisakot felpróbálni. A lovagi hagyományokat a Diósgyőri Kóborlovagok fegyver- és párbajbemutató előadásai elevenítik fel, akik a közönség soraiból a legbátrabb, velük szerepelni is hajlandó ifjút apródjukká fogadják. A dél előtt 11, délután 1 és 4 órakor kezdődő bemutatók igen népszerűek, érdemes időben érkeznie annak, aki ülőhelyet szeretne. 

[1_960] var3.jpg

Novemberi újdonság, hogy minden szombaton éjszakai vártúrával várják a közönséget. A kivilágított belső várudvar, a fantasztikus látványt nyújtó belső terek egészen különleges élményt nyújtanak. Az este 7 órakor induló vártúra során jelmezes, interaktív tárlatvezetés, a lovagteremben az Allegra vonósnégyes koncertje, valamint fáklyafényes lovagi párbaj nyújt kitűnő szórakozást.

Az adventi hangulathoz kacsolódóan exkluzív esteknek, koncerteknek ad helyszínt a várudvar, ahol az előadások mellett kitűnő gasztronómiai kínálat és kézműves termékek vására szerepel a programban. November 28- án, pénteken este 7 órától „Kaláka 45” címmel a legendás Kaláka együttes lép fel jubileumi műsorával és egy különleges sztárvendéggel, Ferenczi Györggyel és a Rackajammel. December 20-án, szombaton Palya Bea-est lesz, a koncert elsősorban a „Nő” c. lemezének új slágerei köré épül, hogy olyan dallamokkal ringasson el minket a decemberi éjszakában, mint például a rádióállomások által is rengeteget játszott „Hívlak”, vagy a „Szabadon”. A különleges szabadtéri koncertekre elővételben a Miskolci Kulturális Központ jegypénztáraiban válthatók jegyek, amelyek a helyszín adottságaira való tekintettel csak korlátozott számban állnak rendelkezésre.

[2_960] var4.jpg

Érdemes tehát felkerekedni és megtekinteni az ország legszebb várát, hiszen az egyedülálló látványosság, a Nagy Lajos király kedvenc tartózkodási helyeként is ismert Diósgyőri vár ebben a hűvösebb időszakban is kitűnő szórakozási lehetőséget, nagyszerű élményeket kínál az egész család számára!

Vissza