HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Biztos lábakon áll az ózdi kultúrgyár

2015. január 23. (péntek) 15:41
 
A választás óta eltelt időszak értékelésére kértük Riz Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselőt és az idei terveire, elképzeléseire is kíváncsiak voltunk.

„A választások éve volt 2014. Az országgyűlési és az európai parlamenti választások eredményesek voltak, jól sikerültek. Választó kerületi szinten valamennyi városban és a kisebb települések javában is sikerült győznünk. Az ózdi őszi helyhatósági választásokon ugyan 8-5 arányban nyertek a Fidesz-KDNP koalíció képviselői, de ez az előny később, a politikai érdekegyeztetések közben három fő kilépésével elfogyott” – fogott az értékelésbe Riz Gábor.

„2014 fontos feladata volt, hogy a kiemelt témákat – Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), bányászat – eredményesen vigyük tovább, forrásokat tudjunk társítani hozzájuk. Az egyikük, az ózdi Kultúrgyár program, amely egy harmadik új elemmel kibővülve – mintegy 3,5 milliárd forintos beruházási értékkel – biztos lábakon áll. Az elmúlt másfél év az uniós eljárásjognak megfelelően közbeszerzéssel, tervek, tanulmányok készítésével telt. Ennek eredményeképpen a volt erőmű épületének átalakítása, közel egy időben a Kohászattörténeti Skanzen külső munkálataival, megkezdődött. Az előbbinek a MaNDA, az utóbbinak a város a projektgazdája. A harmadik láb, a filmtörténeti emlékpark, szintén zöld jelzést kapott. A kormány egyedi döntés keretében közel egymilliárd forintot biztosít a megvalósításra” – sorolta a képviselő.

[1_960] kulturgyar-latvany.jpg

A kultúrgyár látványterve

Riz Gábor emlékeztetett rá, hogy 2014 aktív év volt a frissen megalakult megyei szénklaszter számára, mivel ekkor váltak világossá a megyei önkormányzat Eurocoalban (európai szén kerekasztal) betöltött tagsága révén a lehetőségek, illetve tisztultak a jövőbeni bányászképzés indításának a feltételei. Beruházók jelentek meg az elmúlt évben. Nem titkolt szándékuk, hogy hosszú távon kihasználják a szénvagyon adta lehetőségeket. Némi funkcióváltással több erőművet újraindítanának.

„Ebben az évben tovább kell folytatni a borsodi iparvidék befektetési lehetőségeinek a bővítését és hangsúlyt kell kapnia a szakképzés átalakításának” – fogalmazta meg Riz Gábor, aki nagy jelentőséget tulajdonít a duális képzésnek. Folyik a mezőgazdasági területek jobb kihasználása, bővítése és a szükséges szakemberek képzése. Az idei feladatokkal, fejlesztési elképzelésekkel kapcsolatban a képviselő összehívta – a szokásos év eleji egyeztetésre – a térség jelentős foglalkoztatóit, önkormányzati vezetőit.

Vissza