HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Futás a kisiskolákért

2008. március 28. (péntek) 13:27
 
„Élőlánc a kisiskolákért – futunk a pénzünk után” elnevezésű váltófutás indult március 27-én Telkibányáról Budapestig, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a kisiskolák ellehetetlenülésére, és adományokat gyűjtsenek - a Kós Károly Alapítványon keresztül - működésük finanszírozására. A befolyt összeget május elején osztanák szét az iskolájuk megmentésére pályázó falvak között.

A futásban a kisiskolák diákjai vesznek részt, akik szakaszonként váltják egymást, ki mekkora távot bír megtenni. A futólánc napi 50-60 km-t tesz meg és az utolsó váltó befutó az 5. napon ér be Budapestre a Parlament épülete elé, ahol az Országgyűlés elnökének nyújtja át a kistelepülések üzenetét, és az Élőlánc a kisiskolákért mozgalom szakpolitikai ajánlásait.

[2_300] Futas.jpg

A váltófutó diákok március 28-án értek Miskolcra. A Megyeháza előtt dr. Ódor Ferenc közgyűlési elnök fogadta a lelkes futócsapatot. A köszöntés és a rövid pihenő után a stafétabottal továbbfutottak Répáshutára.

[1_180] Elnok+polgarmesterek.jpg [3_180] HidegImre.jpg

Ingázó nebulók

Az elmúlt években országos szinten közel száz falusi iskola kapujára került lakat. A következő években még több intézményt fenyeget hasonló sors. A megszorító intézkedések több tízezer kisgyermeket hoznak hátrányos helyzetbe, akik nem a saját lakóhelyükön járhatnak iskolában. Már alsósként ingázhatnak a kisdiákok más településre, nagyobb közösségekbe, pedig kisebb tanulócsoportokban jobb teljesítmények születnek.

Vissza