HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Gál Halász Anna író - helyettünk is szól

2015. május 16. (szombat) 08:11
 
Az Alsózsolcán élő Gál Halász Anna sárospataki gimnazistaként szerette még az irodalmat, de úgy alakult az élete, hogy számviteli munkát végzett. Saját írásait csak nyugdíjba vonulása után tette az olvasók asztalára.

Tavaly decemberre két új kötete is elkészült: az egyik – sorrendben a 15. – a Kelemen Didák atyáról szóló regénye, Az iskolák atyja, a másik – a 16. – a gyermektörténeteket tartalmazó Száll a hinta. Az idei ünnepi könyvhétre – várhatóan – elkészül a Kávé teraszon című novelláskötetének 2., átdolgozott kiadása, és folyamatban van a Mint az aszú című novelláskötetének 3. kiadása is.

[2_960] asztalnal.jpg– Mezőzomboron születtem, ott nőttem fel. A gyermekkori, ifjúkori élményeim a Tokaj-Hegyaljához
kötődnek. Nagy szeretettel gondolok vissza azokra a családszerető, szorgalmas emberekre, akik minden nehézség ellenére képesek voltak bizakodva, derűs humorral élni a mindennapokat, és szépen, méltósággal megünnepelni a kisebb-nagyobb közösségük jelentős eseményeit. Nagyon sok írásom ezekből a megélt élményekből táplálkozik. Ezért is szeretném, ha a Mint az aszú című kötetem harmadik kiadásának borítójára a disznókői 5 puttonyos aszú képe kerülne. De a többi novellámban, a gyerekeknek meséimben is ott van ez a vidék, az itteni emberek példája.

[1_960] IMG_5162_átméretezve.JPG– A szüleimtől kapott keresztény nevelésnek, a hit erejének köszönhetően több vallásos témájú írásom is megjelent. Ha fogod a kezem címet kapta a máriapócsi könnyező Szűzanyát ábrázoló képpel kapcsolatos regényem, majd a sajópálfalai kegykép köré szőttem a Gyógyító könnyek című regény történéseit. A Kelem Didák minorita szerzetes atyát bemutató könyvem esetében is igyekeztem olvasmányos keretbe foglalni az templomépítő, iskolaalapító szerzetes életét. A napokban kaptam a hírt, hogy ezt a regényemet szeretnék dramatizálni, majd az ebből készült színpadi változatot színjátszókkal bemutatni. Így talán sikerül a mai fiatalok figyelmét is felhívni múltunk jelentős személyiségeire.

– A múlt nagyságai mellett a mindennapok is bőven adnak témát. Folyamatosan dolgozom egy asszonysorsokat bemutató kötet novelláin. Ezek mind megélt életek, de természetesen senkit sem szeretnék kibeszélni, tehát nem lesznek beazonosíthatók a személyek. De jelentéktelennek tűnő apróságok is foglalkoztatnak. Például a valahonnan eltűnik egy fasor, és hiába várjuk az új csemetéket. Vagy látok egy kóbor kutyát, amint felszáll a villamosra – talán elhagyta a gazdája, de nem tud segítséget kérni. Ezeknek az élőlényeknek is megvan a maguk története. Írásaimmal igyekszem helyettük is szólni. Azt hiszem, ez lesz a következő kötetem címe: Helyettük szólva…

(fg)


Vissza