HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
portré

Ajánlott irodalom – iskolán kívül is

2015. június 20. (szombat) 00:39
 
Máté Istvánné Orosz Margit bánhorváti pedagógus verseit szívesen – és szépen – szavalják, mondogatják, idézik tanítványai, de az iskolán kívül is sokan megismerhették már a tanárnő költeményeit.

 Orosz Margit első, 2013-ban megjelent Tűnődések című kötetének fülszövegében egy verssel kezdi az ajánlást: „ ’A bátorság mellém guggolt, / De szívemben még nem honolt. / Sokáig dédelgettem magamban őt. / Ringattam, tápláltam, amíg felnőtt.’ – s mostanra talán felcseperedett. A költészet ars poetikája című versemből idézve ajánlom jó szívvel szárnypróbálgatásaimat mindazoknak, akik gyógyírt keresnek a magányra, akik a cinkosság örömével szemükben összekacsintanak, akik magyarságukat a hétköznapokban botladozva is megélik, szóval mindazoknak, akik a verseket szeretik. Hiszem, hogy a vers örök, mert mindenkihez szól. Lelki táplálék, mely az öröm húrjait pengeti, de belőle erőt meríthetünk életünk nehéz napjaiban. Nyelvünk szellemében él, s általa valamennyien öszszetalálkozunk.”

Orosz Margit az érettségi után a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán tanult, magyar–orosz szakon szerzett diplomát. Több mint három évtizede tanít a bánhorváti Kazinczy Gábor Általános Iskolában. Az olvasás, az irodalom mindig is érdekelte. Első versei az 1970-es években jelentek meg különböző lapokban. Pedagógiai munkássága elismeréseként 2009- ben megkapta a Megyei Pedagógiai Díjat. Első verses kötetét nemcsak a családjának, a bánhorváti kollégáknak, barátoknak ajánlotta: tartottak kötetmutatót Putnokon, Kazincbarcikán, Miskolcon, Debrecenben, Ózdon, Edelényben, Encsen és még néhány környező, illetve határon túli településen.…

[1_300] irono.jpgA második kötete, A csend hangja miskolci bemutatóján részt vett, és köszöntötte a szerzőt Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke is. A csend hangja című kötet előszavában Némethi Lajos teszi fel a kérdést helyettünk is: „Mi derülhet ki számunkra e fi nom kötetből?” A válasz a következő: „A Batsányi-Cserhát Művész Kör Art-díjával 2014-ben elismert Szerzőnk nagyon ’itthon és otthon’ van hazájában, hitében, az anyatermészetben, szép családjában, okos tanítványai körében és a világvárosokból nézve tán ’istenhátamögötti’ lakó-és szolgálati helyén. Bánhorvátiban, de mindig a Mindenható szeme előtt, kegyelméből és megszolgált kegyelmében.”

Máté Istvánné pedagógiai munkásságának elismeréseként 2015. június 4-én vette át Budapesten a Németh László-díjat.

Vissza