HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

Megyei értéktár - rejtvény (július)

2015. július 16. (csütörtök) 00:12
 
A Bükk hegység déli lejtőjén, Mezőkövesdtől északra 10 km-re fekszik az a megfejtendő nemzeti érték, amely a település legfőbb turisztikai adottsága is egyben.

Az 1950-es években kezdtek ezen a településen fúrásokat végezni. Az első fúrás olajkutatás céljából történt, amelynek mélyítése során 451 méteres mélységből kemény mészkő és mészpala keverékkőzetet emeltek ki. Végül ebből a furatból egy véletlen műszaki hiba folytán tört fel a 72 Celsius fokos termálvíz. 1958–1959-ben mélyítették a strand vízellátását megalapozó első termálkutat, amelynek mélysége 458 méter. A termálvíz a kalciummagnézium- hidrogénkarbonátos, kénes vizek csoportjába tartozik, és magas a szabad szénsavtartalma is. 2001-ben nyilvánították a termálvizet gyógyvízzé, amely hatékonyan elősegíti a reumatikus, mozgásszervi betegségek gyógyulását.

[1_960] kep.jpg2011-ben jelentős mértékű beruházást valósítottak itt meg, részlegesen lefedték az első nagymedencét, új burkolatot kapott az iker- és lóhere alakú medence. 2014-ben – az önkormányzat sajáterős beruházásaként – csúszdaparkot építettek a megfejtendő nemzeti érték területén. 2015-ben nyilvánította nemzeti értékké a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság, így az a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár egészség és életmód szakterületi kategóriáját gyarapítja.

A rejtvény beküldési határideje: 2015. augusztus 10.

A megfejtéseket az ertektar@hivatal.baz.hu e-mail címre,
vagy postán, a Megyei Önkormányzat címére: 3525 Miskolc, Városház tér 1.
számra várjuk.
A küldeményre írják rá: „Megyei értéktár rejtvény”.
Kérjük, hogy a könnyebb elérhetőség érdekében telefonszámukat is írják meg nekünk.

Az előző havi rejtvény megfejtése: Megyer-hegyi Tengerszem.
A nyertesek pedig: Müller Zoltánné (Tállya) és Zelenák Tibor (Bodrogkeresztúr).

Vissza