HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Átadták a Magyar Nyelv Múzeumát

2008. április 23. (szerda) 16:09
 
A nyelvújító, Kazinczy Ferenc egykori lakóhelyén, Széphalomban megépült múzeumot dr. Sólyom László köztársasági elnök avatta fel április 23-án.

„A mi édes anyanyelvünknek nagy múltja és gazdag jelene van, de sehol sincsen még múzeuma, ahol emlékeit, tanulságos dokumentumait összefoglalóan megismerhetnék, áttekinthetnék a ma élő és az egymást váltó nemzedékek” – idézte Pásztor Emil, egri professzor 1994-ben elhangzott szavait dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, hozzátéve: mára megvalósult ez az álom, elkészült a Magyar Nyelv Múzeuma.

[4_300] Muzeum-kulso.jpg

A nyelvújító, Kazinczy Ferenc egykori lakóhelyén, Széphalomban megépült múzeumot dr. Sólyom László köztársasági elnök avatta fel április 23-án. A rendezvényen részt vett többek között dr. Kazinczy Ferenc, a széphalmi író Stockholmban élő ükunokája is.

[7_180] SolyomLaszlo.jpg [1_180] Muzeum-belso.jpg

Egy évvel ezelőtt, 2007. áprilisában ünnepélyes keretek között kezdődtek el a Magyar Nyelv Múzeumának építési munkálatai Széphalomban. Erre a jelképes, első kapavágásra közel hat évet kellett várni, hiszen a létesítmény alapkövét már 2001. szeptember 21-én lerakták. Most, a múzeum ünnepélyes átadásán dr. Ódor Ferenc köszöntötte a vendégeket, kiemelte: a közösségi kohézió megteremtője a nyelv, a múzeum küldetése pedig az anyanyelvi kultúra megőrzése. A közgyűlés elnöke Petőfi szavaival zárta beszédét: Kötelessége volna minden emelkedettebb lelkű magyarnak életében legalább egyszer ide zarándokolni.

[3_300] Muzeum-kiallitas.jpg

(Fehér József múzeumigazgató (jobbról) bemutatja az épületet a vendégeknek, dr. Vizi E. Szilveszternek, az MTA elnökének, dr. Sólyom Lászlónak, a Magyar Köztársaság elnökének és dr. Kazinczy Ferencnek, az író ükunokájának.)

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy az országnak ezen a vidékén 400 évvel ezelőtt, Károlyi Gáspár prédikátor lefordította a Bibliát, kétszáz év elmúltával Kazinczy Ferenc volt, aki – ugyancsak itt – megújította a magyar nyelvet, most pedig a késői utódokra vár a feladat, hogy őrizzék, megóvják, „dajkálják” nyelvünket.

[9_300] Muzeum-kiallitas2.jpg

„Nem holt tárgyak gyűjteménye, hanem nyelvtörténeti kegyhely lesz a Magyar Nyelv Múzeuma” hangsúlyozta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, aki köszönetet mondott azoknak, akik sokat tettek a múzeum létrehozásáért.

[6_180] Muzeum-atadas.jpg [5_180] Muzeum-aldas.jpg

Dr. Sólyom László avatóbeszédében annak a reményének adott hangot, hogy ez a hely nemzedékek szentélye lesz. A nyelv állapotáról szólva kiemelte: a nyelvhasználat igényessége sokat elmond az egyénről és a társadalomról is. A köztársasági elnök szavai után a történelmi egyházak helyi képviselői megáldották az épületet, majd a nemzetiszínű szalag átvágását követően a jelenlévő több száz vendég megtekintette a „magyar nyelv szentélyét”. Az avatóünnepség után a múzeum színháztermében Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta meg a magyar nyelv hetét.


Kiállítások a múzeumban

[2_180] Muzeum-belso2.jpg [8_180] Muzeum-ig.jpg

A Magyar Nyelv Múzeuma három időszaki kiállítással várja a látogatókat. Az érdeklődők megtekinthetik Csete Ildikó textilművész magyar nyelvemlékeket megörökítő munkáit, reprezentatív válogatást láthatnak az országos Széchenyi Könyvtár Corvina gyűjteményéből, valamint Kazinczy Ferenc egykori könyvtárának köteteit is bemutatják. Ez utóbbi válogatás anyagát a Sárospataki református Kollégium Tudományos Gyűjteménye adta át a széphalmi múzeumnak. A Magyar nyelv múltja, jelene és jövője címet viselő állandó kiállítás október 23-ra készül el.

Vissza