HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Alkotmányünnep Limanowában

2016. május 4. (szerda) 17:47
 
Európa első modern alkotmányát 1791 május 3-án fogadta el a Nagy Szejm. Azóta ez a nap a lengyel történelem egyik sarokpontja. A Miskolci Lengyel Önkormányzat delegációja Limanowa városában ünnepelte az alkotmány napját.

A csoport május 1-jén, reggel indult Miskolcról és menet közben megtekintették Eperjes közelében az erdőből néhány éve kibontott Sebes vár romjait, majd Ó-Szandecen látogatást tettek a Szent Kinga (IV. Béla lánya, lengyel királyné) által alapított klarissza kolostorban, valamint az őt szenté avató II. János Pál pápa szabadtéri miséjének helyszínét. A pápalátogatás tiszteletére itt létrehozott múzeumot is megnézték.
[0_960] DSCF5378.JPG

Szent Kinga ereklyéjét őrző kápolna


A hétfői napon Limanowa városával ismerkedett a csoport, valamint látogatást tettek a városházán, ahol az önkormányzat vezetése fogadta a delegációt és baráti beszélgetés közben szót ejtettek a helyi és a miskolci közéletről, fejlesztésekről. A delegáció megkoszorúzta II. János Pál pápa szobrát, valamint a város közeli hegygerincen kialakított katonai temetőben az első világháborúban 1914 december 11-12-én vívott csatában elhunyt Muhr Ottmár huszárparancsnok emlékművét, valamint a  miskolci 10-es Honvéd Gyalogezred hősi halottainak síremlékét. A megemlékezésen részt vett és koszorúzott  Władysław Bieda polgármester is. Ezt követően a város másik oldalán lévő hegyen felállított Eiffel-tornyot utánzó óriási kereszten kialakított kilátóból csodálták meg a párás időben is csodás hegyvidéket. A napot a német testvérváros ugyancsak itt tartózkodó delegációjával közös vacsora zárta.


[2_960] DSCF5536.JPG

Koszorűzás a hősi temetőben


Vasárnap hálaadó ünnepi szentmisét tartottak a város bazilikájában. A lengyel-magyar barátság jegyében az  ABC-re fittyet hányva a misét celebráló atya előbb köszöntötte a magyarországi vendégeket és csak utána a germánokat…  A bazilika zsúfolásig megtelt hívekkel, köztük cserkész gyerekekkel és katonai hagyományőrzőkkel, a helyi lövészegylet egyenruhás csapatával. A mise után a főtéren nagyszabású megemlékezést tartottak a főtéren. Itt beszédet mondott a polgármester,Wiesław Janczyk  a Lengyel Köztársaság pénzügyminisztere, a német partnerváros  Wathlingen polgármestere és Fekete Dénes, a Miskolci Lengyel Önkormányzat elnöke. A lengyel nyelven előadott üdvözletben méltatta az 1791-es alkotmány jelentőségét, a lengyel történelemre kifejtett hatását. Méltatta a lengyelek patriotizmusát.
 [1_960] DSCF5662.JPG

Fekete Dénes (balra) és Marek az ünnepségen

Ezt követően tűzoltó bemutatóval színesített műsorral köszönötték az ünnepet. A miskolci delegáció hivatalos programja a polgármester által adott közös ebéddel zárult. A baráti fogadtatásban nagy szerepet játszott Marek, helyi órásmester, aki szabadidejében a helyi hagyományőrző csoport vezetője, a magyar-lengyel barátság elkötelezett híve.
[3_960] DSCF5668.JPG

Limanowa szignálját hegyi kürtökön adták elő

A delegáció megtapasztalhatta, hogy Limanowában nem csak beszélnek, hanem tesznek is a lengyel-magyar barátságért, a helyi lakosság erős vallásosságát, valamint a hazafias nevelés hatását. Itt még dicsőség részt venni a nemzeti ünnepen… Magyarországgal ellentétben sok fiatalt látni az utcákon, biztosítva Lengyelország „utánpótlása”.
[4_960] DSCF5678.JPG

Magyar zászló, lengyel zászló

Vissza