HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

Életműdíjat kapott Besenyei Lajos

2016. május 22. (vasárnap) 08:08
 
A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) május 19-én megtartott közgyűlésén Életműdíjjal tüntette ki Besenyei Lajos rector emeritust, a Miskolci Egyetem korábbi rektorát, valamint a Miskolci Egyetemi Atlétikai Futball Club (MEAFC) egykori elnökét.

Besenyei Lajos rektorsága alatt (1997-2006) kiérdemelte a legsportosabb intézményvezető címet azzal, hogy köztudottan kiemelt területnek tekintette a Miskolci Egyetem sportéletét, annak fejlesztését. Széles körben hirdette kollégái között az egészséges életmód fontosságát, a szellemi és fizikai frissesség együttes érvényesülésének szükségességét, előnyeit – ma is aktívan teniszezik heti két alkalommal, időjárástól függően heti 3-4 alkalommal kerékpározik. Felkarolta a Miskolci Egyetem Diáksportkörét, a Szarvasűzők országos egyetemi-főiskolai váltófutóversenyt kiemelt eseménynek tekintette és minden lehetséges eszközzel támogatta. Az ő vezetése alatt válhatott a Miskolci Egyetemi Sportnap kötelezően sporttal töltendő, tanítás nélküli munkanappá, ezzel elősegítve az alkalmanként 3.500 fő résztvevői létszámot, azt, hogy a hallgatók és az oktatók a sporton keresztül tudtjanak kapcsolatot építeni egymással. Támogatta a téli teniszezés (sátor működési feltételeinek biztosítása) bevezetését a Miskolci Egyetemen.


[0_960] besenyei.jpg 
A Miskolci Egyetem sportegyesületének, a MEAFC-nak elnöki tisztségét hosszú éveken keresztül (1998-2012) töltötte be. Támogatta a sportegyesület 50 éves jubileumi ünnepségének megvalósulását, jelenleg pedig tiszteletbeli elnökként segíti a klubot.

Az egykori rektor fontos feladatának tekintette, hogy minél több élsportoló tanuljon a Miskolci Egyetemen.  Bekerülésüket, valamint egyetemi tanulmányaik és sporttevékenységük összehangolását egyaránt segítette. A Miskolci Egyetem volt az első az országban, amely felvételi nélkül adott lehetőséget olimpiai és világbajnoki helyezetteknek egyetemi tanulmányokra. Volt olyan időszak, amikor 20-30 válogatott úszó (például Rózsa Norbert, Czene Attila), birkózó, atléta és más sportágak versenyzői tanultak az intézményben.

A rangos elismerés annak is szól, hogy Besenyei Lajos az országos egyetemi sport irányító testületében szintén fontos szerepet vállalt, 2003-2011 között tagja, 2001-2012 között pedig alelnöke volt a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetségnek.

Vissza