HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Megyenap, Tokaj, TOP

2016. május 31. (kedd) 13:53
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat június 18-án, szombaton Tokajban rendezi meg a II. Megyenapot. Ebből az alkalomból kedden sajtótájékoztatót tartott a Megyeházán Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és Posta György, Tokaj polgármestere. A megyenap mellett tájékoztató hangzott el Tokaj Európai Kulturális Fővárosa 2023 pályázatáról, valamint a már lejárt beadási idejű és összesített TOP pályázatokról.

Török Dezső emlékeztetett rá, hogy a megyenap ötlete még az előző ciklusban született. Az első ilyen rendezvényt tavaly Szerencsen, a napján, hét közben rendezték meg. Most, hogy még több család el tudjon jönni hétvégére, június 18., szombatra tették. A helyszín pedig Tokaj városa, amely jó házigazda lesz. A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A megyenapon küldöttséggel képviselteti magát a nemzetközi partnerek közül Kárpátalja, Kassa, Hargita megye és várhatóan a lengyel Kárpátalja vajdaság is. Az esemény médiatámogatója a Rádió M és a Kulcs Magazin. 

[0_960] megyenap2.JPG

A közgyűlés elnöke ezt követően részletesen ismertette a  Tokaj főterére tervezett műsort, amely a következő: A színpadi műsorok kezdése 10.00

 

10.00 - Tokaji iskolások műsora

11.00 - Megnyitó

11.30 - Érték-díjak átadása

 

12.00-13.30 (később megnevezendő produkció)

 

13.30 - Dance Elite

14.00 - Bodrog Néptáncegyüttes

14.30 - Diri-Dongó - gyerekprogram

15.30 - Musical Műhely Miskolc

16.30 - Szinva Art

17.00 - Aradi-Varga

18.00 - Holdviola

20.00 - Benkő László és a Megapolis

 

Egyéb helyszínen:

Sajtótájékoztató 12.15 – Bormúzeumban. (A szervező a műsorváltoztatás jogát fenntartja).

[1_960] megyenaplogo.jpg

Ezzel párhuzamosan egész napos gyermekműsorok lesznek a helyszínen, illetve a megyenap keretében Kárpátalja vezetésével felvehetik a kapcsolatot annak a mintegy 20 településnek a képviselője, akik jelezték, hogy kárpátaljai testvér kapcsolatot építenének ki.

Posta György megköszönte, hogy Tokaj lehet a helyszíne a megyenapnak.  Ezt is úgy tekintik, mint megerősítést arra, miért is pályáznak az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. Emlékeztetett rá, hogy városa méreténél sokkal nagyobb kulturális infrastruktúrával rendelkezik és alkalmas tömegrendezvények lebonyolítására. Erre példaként a fesztiválkatlan rendezvényeit, a Tokaji bornapokat, a Zemplén fesztivált, az írótábort említette. Tokaj csodálatos belvárosa, a   környező természeti táj és a nagy hírű tokaji bor  együttesen biztosítja a hátteret ahhoz, hogy jól érezzék magukat a városban a turisták.  Olyan helyszíne lesz a II. Megyenapnak amely erősíteni fogja a megyei önkormányzat és a települések közötti, valamint a határon túli partnerekkel kialakított kapcsolatokat.

Zárásként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) már lezárt és összesített pályázatokról adott tájékoztatást (amelyek elérhetőek a www.szechenyi2020.hu honlapon).  Az érintett pályázatokra összesen 79,5 milliárd forint támogatási igény futott be. A rendelkezésre álló keret 46,5 milliárd forint, tehát előre láthatóan nem lesz gond a források leszerződésével. Amennyiben valamelyik pályázatban mégis maradna pénz, azt az irányító hatóság újra meghirdeti az ősszel. A nyertes pályázatokkal történő szerződéskötést követően 30-50 százalék előleget hívhatnak majd le a projektek megindítására.

Vissza