HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

Ha emberséget akarsz tanulni…

2016. július 28. (csütörtök) 10:56
 
Kellemesen hűvös környezet, jól felszerelt szobák, ragyogó tisztaság, mégis annak örülnénk, ha az itt lakó gyerekek kint szaladgálnának a hőségben és tiszta kosz lenne a ruhájuk a játék végére. A Velkey László Gyermekegészségügyi Központ onkohaematológiai és csontvelőtranszplantációs osztályán jártunk.

A megyei kórházban található „gyermekkórház” épületének első emeletén található osztály a kis betegek érdekében zárt, hogy illetéktelen személyek ne léphessenek be, illetve ne hurcoljanak be fertőzést, mert ez itt élet-halál kérdése. Az ajtón belüli világ  jelenti az itt ápoltak életterét. A mai hiper, szuper, giga jelzős világban az itt dolgozók nagyobb csodát tesznek, mint a 15 perces celebek.

„Nyáron azért más a munka, mert mi vagyunk kevesebben, az ápoló személyzet”-  vont mérleget dr. Simon Réka osztályvezető főorvos, amikor arról érdeklődtünk a nyár jelent-e valamilyen változást a munkájukban. Aztán csak kiderült, hogy jelent mást is, például sokkal több ilyenkor az időzített kivizsgálás. Akikkel lehet várni próbálják a nyárra időzíteni, hogy ne okozzon kiesést az iskolából. Rövid matematika után kiderült, hogy majdnem teltházzal üzemelnek, a 44 ágyból 39 foglalt. Ráadásul a szabadságolást is meg kell oldani, így ilyenkor a bent lévőkön még nagyobb a terhelés.

[0_960] gyek1.jpg

„Ez nagyon sok. Volt amikor 40-50 százalékkal mentünk és nekünk pluszban a szülőknek is ágyat kell adni. Senki se gondolja komolyan, hogy itt hagyják a daganatos gyerekeket” – tudtuk meg a főorvostól. Ez azért is lényeges, mivel Borsod-Abaúj-Zemplénen kívül Hevest is ellátják, valamint gyakorlatilag a fél országból fogadnak betegeket. Az elhelyezésben óriási segítséget jelent számukra a Miskolci Ronald Ház.  Ráadásul olyanok is vannak itt, akiket már nem indokolt az osztályon tartani, de haza se feltétlen engednék, átmeneti állapot, hogy szem előtt legyenek.

Dr. Simon Rékától megtudtuk, hogy az osztály dolgozóira az állandóság a jellemző, minimális a fluktuáció. Kevesebb orvos van, mint korábban, de „aki itt van, az szívvel lélekkel csinálja” – értékelte kollégáit. Ezért is jó hír, hogy a hiány pótlására három orvost vehet fel az osztályra.

Meglátogattuk a gyerekeket is. Természetesen szülői engedéllyel, A főorvos és az édesanyák jelenlétében beszélgettünk a tiszalúci Leventével (7) és a mezőkövesdi Alettával (6).  Talán meglepő, de mind a ketten jó kedvűen, örömmel beszélgettek. Ugyan olyan eleven gyerekek – különösen Levente – mint hasonló korú társaik. Ebben nagy szerepe van dr. Simon Rékának is, akiről kiderült, hogy jól ért a gyerekek nyelvén.

[1_960] gyek2.jpg

„Ha nem iszunk eleget, akkor felkötnek minket”- mondta viccesen Levente, az infúzióra utalva. Ezért isznak.  Mint kiderült a kislány kedvenc játékai az autómodellek, távirányítós kisautók, a fiúé pedig a Thomas mozdonyok, amely teljes arzenálja megtalálható az ágya alatti dobozban. A kedvenceit nekünk is megmutatta. Levente mulatós zenét szeret hallgatni, Aletta pedig mesét nézni.  Bent is sikerült gyereknek maradniuk.

Mint megtudtuk véletlenül kerültek össze, de jól el vannak együtt, s nem szedték őket külön fiú és lány kórterembe. Levente egyébként nagyon kíváncsi kisfiú, még az őssejtek szaporodása is érdekli. a hely szelleme teszi biztos, de doktorosdit szoktak játszani a szülőkkel. A kellékeket is megmutatták. Mind a ketten ápolók szeretnének lenni, ha majd nagyok lesznek. Aletta ugyan korábban nyomozónak készült, de könnyen változik a gyerekek elképzelése.

Mit is kívánhatnánk nekik? Teljesüljenek vágyaik, s találkozzunk 20 év múlva, hogy megtudjuk mivel foglalkoznak.

[2_960] gyek3.jpg

„Ha emberséget akarsz tanulni, eredj Tardonára” – írta egykoron Jókai az őt elrejtő borsodi falu lakosairól. Ezt kiegészíteném azzal, hogy az onkohaematológiai és csontvelőtranszplantációs osztályra is mehetnek…

Csontos László

Vissza