HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

A volt Klementina két év múlva fogad

2008. május 14. (szerda) 18:25
 
Nemzetközi kereskedelmi repülőtérré fejlesztik a mezőkövesdi létesítményt

Közel húszéves álmából ébred az MMM–repülőtérnek nevezett (Mezőkövesd - Mezőkeresztes - Miskolc), de a köznyelvben csak mezőkövesdi repülőtérként ismert, mára eléggé elhanyagolt repülési objektum. A tervek szerint két év múlva már légiforgalmat bonyolíthat a reptér, amelynek 3500 méter hosszú, 80 méter széles kifutópályája a ferihegyi után a második legnagyobb az országban.

Április 30-án Tállai András, Mezőkövesd, dr. Dózsa György Mezőkeresztes, és Káli Sándor Miskolc polgármestere aláírta az ír-magyar befektető céggel azt a szerződést, amely 100 éves bérlet fejében lehetőséget teremt egy európai színvonalú, nemzetközi forgalomra alkalmas repülőtér megépítésére Mezőkövesden, a volt Klementina szovjet katonai repülőtér helyén.

[1_300] Polgarmesterek.jpg

Az előzmények

A mezőkövesdi önkormányzat már 2003-ban tulajdonába kérte a város közigazgatási területén található repülőteret, majd 2005-ben elkészítettek egy tanulmányt. A 630 oldalas anyag számba vette a létesítmény egyedülálló adottságait, többek között azt, hogy a nemzetközi vasútvonaltól 300, az M3-as autópályától pedig 600 méterre található, és ideális „légi kapu” lehet Kelet-Európa, sőt az egész keleti világ irányába. Mezőkövesd polgármestere, Tállai András az elmúlt években számos külföldi fórumon mutatta be a reptérben rejlő lehetőségeket. Tavaly szeptemberben aztán jelentős fordulat következett be: Mezőkövesd és Mezőkeresztes ugyanis megkapta az államtól a terület vagyonkezelői jogát. Újabb mérföldkövet jelentett az a kormányhatározat, amely szerint a két szóban forgó település tulajdonába került a repülőtér 5/6-od része, míg a terület 1/6-a Miskolcé lett.

[2_300] Iranyitotorony.jpg

A győztes

Ezt követően 2007. december 5-én pályázatot írtak ki a reptér hasznosítási lehetőségeit bemutató tanulmányterv elkészítésére. A győztesnek kihirdetett társasággal – a Fieldstone Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel – pedig megkezdték a hasznosításhoz szükséges bérleti szerződés megkötésének előkészítését. A tulajdonosok a – Peter Dolan vezette – Fieldstone-nal száz évre kötöttek bérleti szerződést. A győztes társaság pedig a térség jövőjét megalapozó, nemzetközi kereskedelmi repteret hoz létre, logisztikai-idegenforgalmi célok megvalósítására.

[3_300] Leszalopalya.jpg

Optimista beruházók

A mezőkövesdi repülőtér fejlesztés első ütemében először a környezetvédelmi feladatok megoldásához látnak hozzá, ezzel párhuzamosan végzik majd a különböző nemzetközi engedélyek és jogosultságok beszerzését. A következő beruházási szakasz már látványosabb lesz: ekkor történik a kifutópálya „újjáélesztése”, a hozzá tartozó fénytechnika kiépítése, valamint a rádió-navigációs rendszer telepítése. Peter Dolan és Gubicza Ágoston ügyvezetők igen optimista előrejelzése szerint 2009 végén már fogadhat gépet a létesítmény.

A gazdasági hatás

Tállai András Mezőkövesd polgármestere a szerződés aláírását követően kiemelte: a repülőtér fejlesztése az egész régió szempontjából kiemelkedő jelentőségű. A beruházás hatással lesz egyebek között Eger és Miskolc gazdasági életére is, hiszen a repülőgépek fogadása mellett a befektetők gazdaságfejlesztési célok
megvalósítására alkalmas ipari parkokat, logisztikai központokat is létre hoznak. A polgármester véleménye szerint a turizmusra, közelebbről a Zsóry-fürdő további fejlesztésére is pozitívan hathat ez a projekt. Mezőkövesd vezetése most azon dolgozik, hogy marketing eszközökkel is segítse a beruházás megvalósulását, beindítását.

Búzafalvi Tamás

 

Vissza