HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Középpontban a szürkemarhák

2016. augusztus 13. (szombat) 17:35
 
A szürkemarha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Impozáns megjelenése alkalmassá teszi arra, hogy Magyarország egyik védjegye legyen. Megyénkben Harsányban tenyésztik nagy számban, így evidens, hogy Harsányban rendezték meg, immáron a negyedik szürkemarha fesztivált.

A tavalyi tikkasztó hőség után az égiek is a szervezőkkel voltak. A kellemes, napsütéses időben több ezren látogattak ki szombaton a falu határában, a mezőn megrendezett fesztiválra. Volt itt minden, mi szem szájnak ingere, nyárson sült ökörtől a gulyáslevesig, sőt volt, aki még szürkemarha kolbászt is csinált. A főzőverseny során a benevezett csapatok megvillanthatták szakács tudományukat. Komoly feladat elé állították a zsűrit, de Benke Laci bácsi mesterszakács és csapata hősiesen elvégezte dolgát. Az persze könnyen lehet, hogy utána pár napig csak salátát esznek...

[0_960] DSCI1486.JPG

Számos érdekes műsorszám volt nap közben. Az állatokat jól ismerő szakember mutatta be a közönségnek egy négy ökrös szekéren illusztrálva a szürkemarha faj jellegzetességeit. A Kassai Lovasíjász Iskola is hozta a szokásos színvonalas, a honfoglalás korát idéző bemutatóját. A jászsági gulyások pedig igazi show műsort adtak elő ostorral és egy komor bikával.

[1_960] DSCI1532.JPG

A megnyitó keretében Tállai András államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Emlékeztetett rá, hogy a szürkemarha hosszú évszázadokon át hűséges társa volt a magyar gazdáknak, ezt az örökséget, ezt a nemes jószágot meg kell őrizni, tovább örökíteni. Nagyszerű kezdeményezés az erre épülő fesztivál. Az alkalmat megragadva gratulált az ötletgazdának és a község polgármesterének. Ezt követően átadták a főzőverseny díjait. Vajtó Laci szpíker rendesen megdolgozott vele, mire felkonferálta a több tucat díjazottat.

[2_960] marha.jpg

Fotóalbumunkat itt találják

Vissza