HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A gyermekjogokról az óvónőknek

2016. szeptember 20. (kedd) 13:41
 
Óvodapedagógusoknak szóló gyermekjogi felkészítő szakmai napot tartott kedden délelőtt az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) Miskolcon, a Megyeházán. Az eseményt Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója nyitotta meg.

„A gyermekek soha nem kicsik ahhoz, amit mondani akarunk nekik” – indokolta egy szociálpszichológus véleményével megerősítve a rendezvény fontosságát Török Dezső. Emlékeztetett rá, hogy a korlátozott cselekvőképesség következtében a gyerekeket többlet jogok illetik meg. Ezt tartalmazza az ENSZ gyermekjogi egyezménye, amelyhez hazánk az elsők közt csatlakozott. Ennek már több, mint negyedszázada, de mindig van tennivaló. A gyermekeket is tájékoztatni kell saját jogaikról – ezért is fontos az OBDK  által az óvodapedagógusok számára indított „MesÉLJ jogosan” országos programsorozat. „A felkészítés keretében megszerzett információk remélem megkönnyítik munkájukat a mindennapok során”- zárta a köszöntőt Török Dezső.

[0_960] gyerek4.JPG

Dr. Novák Krisztina is kiemelte, hogy reményei szerint új ismeretekkel gazdagodnak a képzésen résztvevők. A szervezet tevékenységének a középpontjában a beteg-, ellátott- és gyermekjogi tevékenység áll. Ebbe a keretbe illeszkedik a képzés. amely keretében a résztvevők ingyenesen megkapják az idén megjelent Az elveszett madártoll című gyermekjogi mesekönyvet. Kiemelte, hogy ez a kötet nem elalvás előtti klasszikus meséket tartalmaz, hanem olyanokat amelyekről beszélgetni kell. A gyermekeket érintő alapvető témákat dolgoztak fel, mint az egészséghez, a kapcsolathoz való jog, hogy egészségügyi ellátás közben a gyerek megkérdezheti az orvost, a szakdolgozókat arról mi történik vele. Dr. Novák Krisztina felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogok és a kötelességek egyensúlyban vannak a kötetben, s ezt kell az életben is érvényesíteni. Személy szerint is erre törekszik a hétköznapok során, mint anya.

[1_960] gyerek1.JPG

A képzés keretében részletes tájékoztatást kaptak az óvodapedagógusok többek közt az ENSZ Gyermekjogi Egyezményéről, amely meghatározza az alapvető alapelveket, mint például a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, vagy olyan ajánlásokat fogalmaz meg a ratifikáló országok számára, mint a 18 év alatti személyek esetében a halálbüntetés és a tényleges életfogytiglan tilalma. Azt is részletesen kifejtette a szakértő, hogy mit kell érteni „a gyermek legfőbb érdeke” alatt. A képzésen számos hasznos, praktikus információt osztottak meg az óvodapedagógusokkal.

Vissza