HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Főhajtás Bükkábrányban

2016. október 22. (szombat) 08:16
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Bükkábrány Község Önkormányzata pénteken délután ünnepi közgyűlést tartott a dél-borsodi településen. Az ünnepség keretében adták át a megyei önkormányzat kitüntető díjait.

A Himnusz elhangzását követően Szalai Szabolcs, mint a házigazda település polgármestere köszöntötte a vendégeket. Családi élményeken alapuló beszédében szólt arról a bükkábrányiak hogyan élték meg a 1956 őszét. Kiemelte, hogy ’56 ősei méltó példaképek akik utat mutattak a jövő nemzedékeinek.

Az ünnepi közgyűlést Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg.  „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” idézte meg Bibó István gondolatának segítségével az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemiségét. Pedig volt mitől félniük, saját bőrükön tapasztalták a hadifogság, a málenkij robot, a vidéket megnyomorító beszolgáltatás során, hogy milyen a kommunizmus valódi arca.

[1_960] IMG_6911.jpg

„A szabad világ csodálattal nézte ezt a kis országot, amely kezébe vette saját sorsának irányítását. Az elnyomott népek számára felcsillant a remény, a kommunista diktatúra legyőzhető!” – foglalta össze a forradalom lényegét Török Dezső. A békés, országépítő munkára azonban nem nyílt lehetőség.  A világ legnagyobb hadserege lerohanta az országot, hazai kiszolgálói pedig véres bosszút álltak, egymást követték a sortüzek, a bebörtönzések, az internálások, a kivégzések.  Több, mint 200 ezren menekültek nyugatra. Ők lettek a nemzet nagykövetei.

Ezt követően Tállai András, a térség országgyűlési képviselője,  a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese mondott köszöntőt. „Szabadság és igazság nélkül lehetetlen élni” – ezt a magyarság többször is bizonyította. 1956 októberében felszabadultak a lelkek. Az emberek megelégelték a sztálinista rendszert. Az 1956-os forradalom bebizonyította, hogy van értelme az áldozatnak. Jó érzés, hogy ma már szabadon ünnepelhetünk, s fiataloknak ez magától értendő, természetes dolog. Tállai András figyelmeztetett: „a szabadságot ma is, holnap is meg kell védeni… szerencsére nem fegyverrel.”  Zárásként kitért a példaképek fontosságára.

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter ünnepi beszédében az 1956-os forradalmat nemzetközi viszonyrendszerbe helyezve kiemelte, hogy az 1456-os nándorfehérvári diadal és az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz hasonlóan 1956-ban is világtörténelmet írt a magyarság. A sztálinista diktatúra ellen felkelve saját kezünkbe vettük a sorsunkat. A túlerő győzött, de a forradalom elérte célját, a diktatúra 1956 után nem lehetett olyan, mint előtte volt. A történtekből mindenki levonta a következtetést.

A csehszlovákok belátták, hogy fegyverrel nem győzhető le a kommunizmus, ezért belülről próbálták elfoglalni a pártot. Dubcek kísérletet tett az emberarcú szocializmusra, de Brezsnyev megbuktatta, s Husák rosszabb lett, mint korábban volt. A lengyelek 79-80-ban kitalálták, hogy szabad szakszervezetbe tömörültek, a 36 milliós Lengyelországban 8 millió tagja volt. De jött a katonai puccs, amely rosszabb volt, mint Husák a csehszlovákoknál… Az emberek fejében szétesett a szocializmus  (a magyarok tették meg az első lépést ’56-ban) és 1989-ben eljött demokrácia, a szabad fejlődés lehetősége.

Dr. Fazekas Sándor emlékeztetett, hogy sem Moszkva, sem Brüsszel nem kényszeríthet ránk olyat, amit nem akarunk. A népszavazásra utalva kiemelte: Azt akarjuk, hogy Magyarország magyar ország maradjon. Meg kell óvni az összefogást.

A beszédeket követően Török Dezső és Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés alelnöke kitüntető díjakat adott át. A Pro Comitatu díjat az idén Pacsai János protopresbiter, csereháti kerületi esperes, encsi parókus, az Alkotói díjat pedig Kékedi László Vilmos, Fafaragó népi iparművész, a bükkaljai Kisgyőr polgármestere valamint Varga Ferenc, Nyugalmazott vezető-főtanácsos vehette át.

[0_960] IMG_7464.jpg

A díjazottak, balról: Varga Ferenc, Kékedi László Vilmos, Pacsai János

Az ünnepi műsorban közreműködött Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth-díjas színművész, a Pesti Zenés Színpad, valamint a helyi Arany János Általános Iskola tanulói és a Nefelejcs Néptánccsoport.

A műsort követően, a hagyományt folytatva Török Dezső az ünnepi közgyűlésnek emléket állító díszoklevelet adott át Szalai Szabolcsnak. A Szózattal ért véget az ünnepség. Az ülésnek emléket állítandó emléktáblát avattak a szabadidőközpont falán.

[2_960] IMG_7360.jpg

Ezt követően az ünnepség résztvevői a szemerkélő esőben fáklyás menet keretében átvonultak a szabadságharcosok emlékművéhez, ahol  elhelyezték az emlékezés virágait. A kormány nevében dr. Fazekas Sándor és Tállai András, a megyei önkormányzat  nevében Török Dezső, Bánné dr. Gál Boglárka és dr. Kovács János főjegyző, Bükkábrány képviseletében Szalai Szabolcs és Kiss Zoltán jegyző, majd a társadalmi szervezetek, pártok és civil szervezetek következtek.

Az ünnepség zárását követő fogadáson Tállai András pohárköszöntőjében mindenkinek megköszönte a részvételt, a méltó megemlékezést.

Vissza