HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

„Ön nyert 200 ezer forintot”

2016. november 11. (péntek) 14:51
 
Az ingyen pénz a legjobb pénz – tartják sokat, s megrészegednek már a könnyű pénznek a lehetőségétől is. Erre építenek a trükkös csalók. Az előbb például felhívott egy kellemes férfihang, hogy nyertem 200 ezer forintot…

 Az úriember a Szerencsejáték Zrt. munkatársaként mutatkozott be – már az gyanús volt, hogy fedett telefonszámról, márpedig a céges telefonoknál ez több, mint gyanús – és arról tájékoztatott, hogy a cég és a 3 mobilszolgáltató közös játékán a számomat kisorsolták, nyertem 200 ezer forintot!  Mondom jó, s mit kell ezért tennem? – amire az úriember kicsit meglepve konstatálta, hogy nem is örül? Mondom igen, de mit kell érte tennem. Azt mondta, hogy elkocogni egy bankautomatához fél órán belül és beütni egy általa megadott 9 számjegyű kódot. Gondoltam itt már kicsit kizökkentem az úriembert és visszakérdeztem, hogy ő és ez az egész hol ellenőrizhető le?

Azt mégse mondhatta, hogy csaló vagyok, lebuktam (bár ez lett volna a vagány), hanem visszakérdezett, net közelben van? Mondom igen. Ez kész leforrázás lehetett neki, mivel még annyit hebegett, hogy a Szerencsejáték honlapja és megszakadt a vonal. Visszahívását azóta se várom… Ezzel szemben valóban megnéztem a cég honlapját és ilyen akció nem szerepel rajta. Ezt követően megkerestem a rendőrséget.

Az eset ismertetését követően az alábbi választ kaptam Dudás Péter alezredestől, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetőjétől. Célszerű elolvasni, hogy önök se váljanak áldozattá.

A BŰNMEGELŐZÉS MENTORA AZ ÚJSÁGÍRÓ!

 A bűncselekmények megelőzésének egyik legjobb és legfontosabb módja az érintett célcsoport minél eredményesebb felkészítése valamilyen várható veszélyhelyzetre.

Szeretnénk minden érintettel közvetlen kapcsolatba kerülni, de ezt beláthatjuk, hogy reménytelen, ezért van szükségünk olyan személyekre, akik hitelesen közvetítik az információkat. Ilyenek az időskorú mentorok, akik továbbviszik a segítő  információt és megbeszélik környezetükben  társaikkal. Mentornak tekinthető a téma iránt érdeklődő és felkészült újságíró is, aki újságcikkeiben érthető formában ad tájékoztatást a leselkedő veszélyekről és azok elhárítási lehetőségeiről.

Most az újságíró-mentor vizsgázott és meg kell állapítani, hogy jelesre, amihez gratulálok. Ritka, amikor publicista kerül áldozati helyzetbe, most ennek példáját tapasztaltuk egy trükkös csalás formájában. Mivel a kapott információ, mint a nyeremény lehetősége nem szédítette el, hanem az ellenőrzésre helyezte a hangsúlyt, a bűncselekmény elkövetése megszakadt. Az újságíróval megtörtént eset, mind az elkövető, mind az ”áldozat” vonatkozásában olyan kerek, hogy ahhoz nem is kellene kiegészítést tenni.

Ezzel együtt megjegyeznénk, hogy látható módon nemcsak időskorúakkal történik ilyen eset, a fedőtörténet és az elkövető stílusa a hívott fél korosztályához igazodik.

További hasznos tanács lehet, hogy:

-           bármilyen kecsegtető ajánlatot kap, kezelje azt kellő fenntartással és óvatossággal,

-           telefonon senkinek ne adja meg személyes és banki adatait,

-           ismeretlen részére semmilyen esetben ne utaljon át pénzt, ne töltsön fel pénzt telefonkártyára,

-          törekedjen arra, hogy azonosítható legyen a hívó személye!

Kérjen telefonszámot, honlap elérést, ahol objektív információkat tud beszerezni az állítólagos nyereményről. Mondja el a telefonálónak, hogy mielőtt döntene, először meg kíván győződni az ajánlat valódiságáról. Hasonló csalási kísérletről ad számot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a „Biztonságot a szépkorúaknak című hírlevelében a http://bunmegelozes.eu/2016/05/12/biztonsagot-a-szepkoruaknak/  link segítségével, ahol  a csalásról készült hangfelvétel meghallgatható.

Ha a csalók - az Ön elővigyázatossága ellenére - mégis megkárosítják, haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

Cs.L.


Vissza