HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

A pályázatok után jöhet a megvalósítás

2016. december 14. (szerda) 13:05
 
„Azt gondolom, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat rendkívül sikeres évet zár” – vont mérleget érdeklődésünkre TÖRÖK DEZSŐ, a megyei közgyűlés elnöke.

„Sikeres volt pénzügyi szempontból, mert komoly megtakarítással tudtunk megérkezni erre az évre, köszönhetően annak, hogy több apró és egy nagyobb projektet valósítottunk meg az államreform operatív program keretében. Köszönhető ez a hivatalban dolgozóknak és a közgyűlésnek, hogy hatékonyan tudott dolgozni, hisz nem volt olyan napirendi pont, amelyet vissza kellett volna vinni, többször kellett volna megtárgyalni. Az integrált területi programról (ITP) csak két alkalommal beszéltünk. Egyszer megalkottuk, majd finomhangolásként végrehajtottuk rajta a szükséges módosításokat. Tehát szakmai szempontból is sikeres évet tudhatunk magunk mögött” – értékelt a közgyűlés elnöke.

[1_960] 1.jpg

A Via Carpatia közlekedési folyosó megvalósítása érdekében a magyar-szlovák-lengyel partnerek a közelmúltban
Beata Szydlo lengyel miniszterelnök részvételével tartottak találkozót

A megyei önkormányzat fő feladata a területfejlesztés. A 2016- os évben nagyot léptek előre a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) terén. Török Dezső emlékeztetett, hogy az új uniós finanszírozási ciklusban több mint 93 milliárd forint áll megyénk rendelkezésére 2020-ig. Az idén megjelent 17 pályázat keretében 77 milliárdot hirdettek meg, s mintegy 120 milliárd értékben érkezett be igény. A közútfejlesztés és a foglalkoztatási paktum terén már megszülettek a döntések. Összesen 20 alsóbbrendű útszakasz és egy híd újul meg. A paktum szereplőivel várhatóan januárban történő szerződéskötés után indul a 2,3 milliárd forint felhasználása. Ebből képzést, átképzést, munkahely-, bér- és járuléktámogatást fognak biztosítani. A többi TOP pályázata kiértékelés alatt áll, elképzelhető, hogy még az idén megkezdődnek a szerződéskötések. Török Dezső kiemelte, hogy az idegenforgalmi attrakciófejlesztés terén különösen aktívak voltak az önkormányzatok. Jövőre egy újabb, közösségi célokat szolgáló, helyi identitást erősítő pályázatot is meghirdetnek 1,7 milliárd forintos kerettel. A közgyűlés elnöke összegzéseként elmondta: „Borsod-Abaúj-Zemplén megye jól teljesített, van elképzelés.” A tervek szerint 2017. első felében meghirdetik a maradék forrásokat és utána már a megvalósításra kell koncentrálni.

[2_960] 3.jpgMegyenap Tokajban

A gazdaságfejlesztés segítésére hangolta át külkapcsolatait az elmúlt években a megyei önkormányzat. Elnök úr kiemelte, hogy nemcsak megőrizték a partneri kapcsolatokat, hanem bővítették is Kárpátaljával. Kassa megyével közösen dolgoznak a Baltikumot a Balkánnal összekötő, térségünket is érintő Via Carpatia közlekedési folyosó megvalósításának érdekében. A magyar-szlovák-lengyel partnerek a közelmúltban Beata Szydlo lengyel miniszterelnök jelenlétében erősítették meg ezzel kapcsolatos szándékukat.

[3_960] 2.jpgÜnnepi műsor a megyegyűlésen augusztus 20-án, Taktaszadán

A hagyományt folytatva Encsen, Taktaszadán és Bükkábrányban tartottak nemzeti ünnepeink alkalmából megyegyűlést. Júniusban Tokajban megrendezték a második megyenapot. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt megyeházi kiállítással, emlékplakettek átadásával tisztelegtek. 2016-ban hiánypótló jelleggel megjelent a Megyekönyv megújult kiadása. Jövő évi cél a megkezdett munka folytatása, a megyei gazdaságfejlesztés segítése.

Vissza