HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

A Dűlő – Miskolc legjobb étterme

2016. december 17. (szombat) 22:18
 
Miskolc legjobb éttermének választotta a két éve működő avasalji Dűlőt a Gault&Millau független étteremkalauz. A Dining Guide rangsora szerint pedig ott vannak az ország 100 legjobb étterme között. Hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) úti célként is ajánlja őket, az minden bizonnyal köszönhető a hely hangulatos kialakításának, s a gasztronómia mellé csempészett kulturális csemegéknek is.

- Régóta van már a tulajdonos birtokában az épület, s pár éve úgy gondolta, hogy legyen belőle étterem, ami pályázat segítségével meg is valósulhatott – mondja Vécsey Renáta étteremvezető. – A helynek gasztronómiai múltja van, ami – az Avasra jellemzően – a borászathoz kapcsolódik, hiszen az épület hajdan egy borkereskedő háza volt. Itt vezetett a borút, és még ma is felfedezhetők a tevékenységre jellemző funkcionális terek az épületben.

[2_960] d1.jpg

    Étterem és bormúzeum

Jelenleg a Dűlő étterem és bormúzeum is egyszerre: a pincénkben megtalálható a hazai tájegységekre jellemző borok mellett néhány különlegesség is. Számos szakmai fórumon elismerést váltott ki a jól összeválogatott – természetesen a borlapon is megjelenő, tehát fogyasztható – borkínálatunk.

Látványban és lehetőségben a hely hangulatát meghatározza az elegánsan felújított épület mellett az udvaron álló romos (akár a divatos romkocsma kifejezés is illik rá) épületrész, melyet kedves ötletekkel tettek játékossá. Külön élmény oda behúzódni, enni, inni, békésen beszélgetni… Egyszer talán kerül rá tető is, de ez a jövő zenéje (vagy étlapja), egyelőre marad romosan. Sokan megszerették így, s vallják, ütős atmoszférája van. Ahogy jön a tavasz, a vendégek sokkal szívesebben ülnek ki, amit még eső esetén is megtehetnek, hiszen van fedett, és félig fedett terasz is.

[3_960] d3.jpg

No meg különféle programok, koncertek, kiállítások… Nagyon szeretik a jazzt, így az is lehet, hogy a későbbiekben otthonra lel itt a műfaj, méghozzá „koncertszerűen”.

De van itt más jellegű élő zene is: a tavaszi Avasi borangoláson például gitármuzsikát hallgathattak a betérők. Az étteremvezető a „gasztronómiai kulturális közösségi tér” elnevezést használja, amikor a Dűlőről beszél. Ennek a lényege: ne csak enni legyen érdemes ide betérni, hanem kapjon mást is a vendég, meg a vendég gyermeke… Nem ijednek meg, ha egy család ül be, akár több gyerekkel. Ha szép az idő, a nagy téren szaladgálhatnak, vagy a központi zöld mezőn piknikezhetnek, de ugyanígy a benti gyereksarokban is jól eltölthetik az időt színezővel, játékokkal. 

[5_960] dulo-kint_.jpg

   Karácsonyi menü

A Dűlő étlapja szezonálisan változik.

- A téli hidegben jobban kedvelik a vendégek a tartalmasabb ételeket. Havonta újul a séf ajánlata, de vannak speciális hétvégi menük is, attól függően, milyen különlegességhez sikerül hozzájutnunk. Például fürj ritkán van, de aki kóstolta már, vallja, hogy nagyon finom – meséli Vécsey Renáta.

Szeretnék megkönnyíteni az ünnepi készülődést, ezért igazi dűlős – variálható összetételű – karácsonyi menüt is összeállítottak, amely az ünnep előtt 1 nappal elvihető. Van benne Pontyhalászlé, Töltött káposzta; Burgundi marhasült (gomba, gyöngyhagyma, bacon, vörös boros mártás) burgonyakrokett; Gesztenyével töltött pulykamell filé, aszalt szilvával, morzsában sült rizottóval; Aszalt gyümölcsös mákos guba-torta fehér csokis vanília krémmel…

[1_960] d2.jpg

  A titok a kézművesség

Két év alatt elérni a már felsorolt minősítéseket nem kis teljesítmény. Renáta szerint a titok – ami nem is titok, hiszen szeretnék, ha minél többen megtudnák – mindenképpen a minőségi alapanyag, s az ennek megfelelő elkészítési mód.

- Ez kézműves étterem, minden helyben készül a kenyértől a lekvárig. Talán ezért is kedvelnek minket, hiszen az embereknek elegük van abból, hogy mindenütt ugyanazokkal az ízekkel találkoznak, ezért keresik az újdonságot. Ráadásul attól sem kell félni, hogy „na, akkor itt biztos nagyon sokat kell fizetni…” – nem vagyunk drágábbak más éttermeknél.

Ahhoz, hogy minden helyben készülhessen, sok alkalmazottra van szükség – vetjük fel.

- Valóban több emberrel működünk, mint más helyek, de ezt vállalta a tulajdonos, és a minőségből nem engedünk. Nagyon jó a csapat, jó a munkaszervezés – s itt tényleg minden a vendégről szól!

Elérhetőségek: info@dulo.hu, 70/333-1992; www.dulo.hu

 

(dk)

Vissza