HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Rákóczi és kuruc ünnep Szatmárban

2017. május 4. (csütörtök) 14:14
 
Nemzetközi tudományos tanácskozással és ünnepségekkel emlékeztek pénteken és szombaton Szatmárnémetiben és a Majtényi síkon arra, hogy II. Rákóczi Ferenc 310 éve foglalta el Erdély fejedelmi címét. A rendezvényen köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által szervezett tudományos konferencián pénteken magyarországi, felvidéki, kárpátaljai és erdélyi történészek értekeztek Szatmárnémetiben, a megyei múzeum dísztermében. A tanácskozás középpontjában olyan érdekes témák szerepeltek, mint például kuruc-labanc viszony a felkelés előtt és idején Ugocsa megyében, vagy a románság részvétele a szabadságharcban. A tanácskozás résztvevői megkoszorúzták a belvárosban található kuruc emléktáblát és II. Rákóczi Ferenc szobrát.

[0_960] majteny11.jpg

A rendezvény második napján megemlékezést és koszorúzást tartottak a Majtényi síkon (ahol a szabadságharcot lezáró béke értelmében a kuruc sereg letette a zászlóit és feloszlott), a  domahidai vasútállomás mögötti kuruc emlékműnél, ahol szép számmal jöttek össze az érdeklődők, hagyományőrzők Körömtől Nagyváradig számos helyről. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatot Török Dezső, a közgyűlés elnöke, dr. Kovács János, megyei főjegyző és Negrutz Ágoston, elnöki főtanácsadó képviselte.

[1_960] majteny4.jpg

A műsor keretében többek közt fellépett Nagy Csaba tárogató művész, Kelemen  Csaba színművész, Rákóczi megformálója kuruc hagyományőrző csoportok Erdélyből és Magyarországról. Török Dezső üdvözlő beszédében felelevenítette II. Rákóczi Ferenc és a Borsod-Abaúj-Zemplént alkotó egykori vármegyék közötti kapcsolódási pontokat, illetve beszámolt a Rákóczi kultusz ápolásának terén elért eredményekről. A szép számú megemlékezőt látva örömét fejezte ki: „Úgy látom, hogy akik összegyűltünk itt, a majtényi síkon igyekszünk a nagyságos fejedelem üzenetéhez híven élni,  őrizni közös kincsünket.”

 

 

Vissza