HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója

2017. május 10. (szerda) 21:41
 
Bánhorváti Község Önkormányzata az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. szakmai támogatása mellett 2012. évben pályázatot nyújtott be a Svájci – Magyar Együttműködési Program keretében kiírt Természetvédelmi katasztrófák megelőzése és kezelése című projektre.

A projektben jóváhagyott 1 009 370 CHF támogatásnak köszönhetően 2015. évben megvalósulhatott a Lázbérci víztározó árapasztó műtárgyának felújítása, a surrantó mellett húzódó szivárgó rekonstrukciója, valamint az alvízcsatorna teljes burkolása. A munkálatok megvalósítása hosszútávon biztosítja a Lázbérci - víztározó biztonságos üzemeltetésének feltételeit, ezáltal az ivóvízellátás zavartalan szolgáltatását, valamint a tározó alatt fekvő három (Bánhorváti, Nagybarca, Vadna) település megfelelő védelmét és biztonságát a hirtelen megjelenő és levonuló nagy vizek ellen.A projekt keretében további lehetőség nyílt összesen 42.237.303,- HUF összegű árfolyam különbözetből származó támogatási összeg felhasználására.

[2_960] kozos.jpg
/felső sor/:  Demeter Zoltán (országgyűlési képviselő), Földvári István (Bánhorváti polgármestere) - /alsó sor/: Peter Burkhard (Svájc Magyarországi nagykövete), Bakondi György Patrik (ÉRV Zrt. vezérigazgatója),

A fennmaradó támogatási összeget, mérlegelve a lehetséges jövőbeni természeti katasztrófák minél hatékonyabb és gyorsabb kezelését, megelőzését, az önkormányzat az alábbiak szerint használta fel:A többlettámogatás keretében megvalósult „A Lázbérci víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója” elnevezésű projekt keretében a „Bán-patak ökológiai fejlesztése” tárgyú munka, amelynek köszönhetően az árapasztó műtárgyon békaterelő lemezek kerültek rögzítésre, hosszútávon biztosítva ez által a védett kétéltűek biztonságos közlekedését, vándorlását a víz irányába. Megvalósult továbbá az alvízcsatorna mederárnyékolása, a honos parti növényzet felújítása, a szükséges növénytelepítés, biztosítva a víz megfelelő biokémiai tulajdonságait az élővilág megtelepedéséhez.Fentieken túl megvalósult a Bán-patak fennmaradó mederrendezési munkáihoz szükséges vízjogi tervezési és engedélyeztetési feladatok elvégzése, amelynek köszönhetően folytatódhat a meder árvízvédelmi rendezése, kotrása.

[1_960] banhorvati-036.jpg

Sor került 1 db JCB 4CX kotró-rakodógép beszerzésére, amellyel az önkormányzat megvalósítja a Bán-patak mederrendezési munkáit és a meder tisztán tartását, a település csapadékelvezetésének fejlesztését, a kialakuló belvizek biztonságos elvezetését.

[3_960] banhorvati-031.JPG

Beszerzésre került még a feladatok megfelelő logisztikai végrehajtásához, az anyagok mozgatásához és a személyek szállításához szükséges Ford Ranger Pick Up gépjármű, valamint kialakításra került az Önkormányzat saját árvízvédelmi raktára a szükséges felszerelési tárgyakkal (áramfejlesztő, zagyszivattyú, egyéb szivattyú, zsákok, ásók, lapátok, egyéb felszerelések).

[6_960] banhorvati-030.JPG

Összességében elmondható, hogy a projektnek köszönhetően Bánhorváti Község Önkormányzatának sikerült sok olyan felújítási, beszerzési feladatot megvalósítani, amely a jövőben esetlegesen előforduló nagy esőzések okozta természeti katasztrófák megelőzése és sikeres kezelése érdekében szükséges lehet!Bánhorváti Község Önkormányzata köszönetét fejezi ki minden résztvevőnek, kiemelten a támogatást nyújtóknak, a közreműködő hatóságoknak, a kivitelezőknek és a szakmai partnernek, akik hozzájárultak a projekt sikeres megvalósításához.

(fotók: Kulcs Magazin)

Vissza