HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Uniós Fejlesztések Nyílt Napjának hatodik vidéki állomása Miskolc

2017. május 29. (hétfő) 23:20
 
A rendezvényt Riz Gábor, Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlesztési biztosának és Novák Irén, a Diósgyőri Vár ügyvezetőjének közös sajtótájékoztatója nyitotta meg, mely során többek között a vár felújítását és fejlesztéseit ismertették.

Az elmúlt 13 évben több tízezer uniós fejlesztési projekt zárult sikerrel Magyarországon. Fejlődött az ország, munkahelyek százezrei jöttek létre, cégek ezrei tudtak sikeresen fejleszteni, számos városban és faluban épültek vagy újultak meg intézmények, közterületek. Az uniós fejlesztések története ma már sikertörténet Magyarországon. Bármerre járunk hazánkban, mindenütt találhatunk olyan megvalósult projekteket, amelyek az uniós fejlesztési programoknak köszönhetik az eredményeiket. 

[3_960] IMG_5408.JPG

A siker közös, és azt szeretnénk, ha a siker örömében minél többen osztozhatnának. Idén immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja című programsorozat, melynek keretében az európai uniós támogatásból megvalósult több tízezer fejlesztés közül a legizgalmasabbak kulisszatitkaiba tekinthetnek be az érdeklődők. Ennek keretében 2017 tavaszán a május 7. és 28. közötti hétvégéken állatkertek, vadasparkok és várak várják országszerte a látogatókat. 

[1_960] IMG_5479.JPG

Ebben az időszakban minden uniós fejlesztési régióban tartunk egy-egy nyílt napot. A kiemelt helyszínek mellett az adott napon a régió más pontjain is érdekes és izgalmas programok várják az érdeklődőket.

[2_960] IMG_5544.JPG

Novák Irén, a Diósgyőri várat üzemeltető Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője 

A várról és a fejlesztésről röviden: 

A Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése elnevezésű projekt leghangsúlyosabb eleme a Diósgyőri Vár megújulása, átalakulása – amely érinti magát a műemlék várat is. A Diósgyőri Vár bizonyos részei „visszaépültek”, ezzel az eddiginél is teljesebb mértékben mutatja be a középkori lovagvárak hangulatát, építészeti sajátosságait. Az új terek egyúttal új lehetőségeket teremtenek a középkori élet bemutatására, a vár történetének megismertetésére, nem utolsósorban pedig a vár legújabb kori történetében meghatározó szerepet játszó rendezvények, kulturális események körének bővítésére.

[4_960] IMG_5563.JPG

A felújítás paradigmaváltást jelentett a műemlékvédelemben, hiszen teljes épületrészeket rekonstruáltak, ami nemzetközi viszonylatban is egyedülálló. A projekt fizikailag, funkcionálisan és tematikusan is összeköti a területen jelenleg is meglévő, attrakciós potenciállal rendelkező turisztikai helyszíneket, ezáltal egyedülálló komplexitású, innovatív turisztikai terméket létrehozva. A program részei többek között a Várudvar, Lovagi Tornák tere, Vásártér és Lillafüredi tematikus Függőkert fejlesztése, mely a Lillafüredi vízesés közvetlen környezetében található. A projekt több mint 2,6 milliárd támogatási összegből valósult meg.

(fotók: Kulcs Magazin)

Vissza