2017.június.02 (péntek) 7,5 milliárd a tanodákra

7,5 milliárd a tanodákra

A jelenlegi európai uniós fejlesztési időszakban 7,5 milliárd forint fordítható a hazai tanodák támogatására, amelyhez a kormány négymilliárd forintos támogatási összeget rendel az Oktatási Hivatalon keresztül, egyéb feladatok támogatására is - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Czibere Károly, az intézményben 2008 óta működő Győri Tanoda Klub 18,8 millió forintból megvalósuló projektjének nyitórendezvényén hangsúlyozta, hogy az országban eddig működő 178 tanoda helyett mostantól 273 működik, a kormány pedig azon dolgozik, hogy a hálózat fenntartható legyen majd akkor is, amikor az európai uniós finanszírozások befejeződnek.

Emlékeztetett, hogy a 2011-ben elfogadott nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia is rögzíti, nem engedhető meg, hogy a hátrányos helyzet fátum legyen. Ha befogadó társadalmat építünk, akkor nem határozhatja meg egy gyerek sorsát az, hogy hova, milyen háttérrel születik - magyarázta.

Magyarország a társadalmi mobilitás közössége szeretne lenni, ahol minden gyermeknek megteremtődik az esély a kitörésre esetleges hátrányos helyzetéből - mondta, hozzátéve: az egész társadalom érdeke, hogy a tanodákban tanuló gyerekek iskolai eredményessége javuljon. Az államtitkár azt mondta, bízik abban, hogy a most induló mintegy száz új tanoda az eddigi tapasztalatokra építi munkáját. A korábbi 4-5 ezerhez képest 8-9 ezer tanulót akarnak bevonni a programba.

Kiemelte, a kormány elkötelezett abban, hogy kompenzálja a hátrányokat, egyebek mellett ezért vezették be a hároméves kortól kötelező óvodai ellátást és az ingyenes tankönyveket.

(MTI)


« Vissza
Impresszum | Közérdekű adatok | Adatvedelmi nyilatkozat