HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A könyv, a képzelet katalizátora

2017. június 7. (szerda) 18:14
 
Serfőző Simon Kossuth díjas költő kedden délután a miskolci Erzsébet téren megnyitotta a 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat. Köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere.

Kellemes időben, színes műsorokkal, jó hangulatban vette kezdetét az idei könyvhét, amely egykoron Miskolcról indult országhódító útjára. Serfőző Simon felelevenítette a kezdeteket, sikereket, de szólt a nehézségekről is. Részletesen szólt a máról, a digitalizáció jelentette kihívásokról, illetve a bulvár eluralkodásáról, amelyek a könyv, a minőségi irodalom ellen dolgoznak. Kitért a korosztályos problémákra is. Felhívta  hallgatósága  figyelmet arra, hogy a negatív tendenciák ellenére a könyvek varázsát nem pótolja semmi.

Gondolatmenetét folytatva Török Dezső kiemelte, hogy a könyv a képzeletünk katalizátora. A fizikai megjelenése, az adathordozó változhat, lényege viszont nem. A modern technikáktól nem kell félni, hanem alkalmazni, a jó ügy, a haladás szolgálatába állítani. Változik a  világ, s különösen a fiatal korosztályok váltanak laptopra, E-könyvoldasóra.  Hasonló változást jelenthetett egykoron amikor a pergament felváltotta a nyomtatott papír.

[0_960] konyv5.jpg/b-j/: Kondás Vilmos (Géniusz Könvesbolt), Török Dezső a megyei közgyűlés elnöke és Bernáth József (a "Konyhafőnök" séfje)

Az alkalmat megragadva Török Dezső két megyei kulturális különlegességre is kitért, az első teljes magyar nyelvű szentírás fordításra, a Vizsolyi bibliára illetve a megyénkhez számtalan szállal kötődő Tompa Mihályra, Gömör híres költőjére, aki 200 évvel ezelőtt született.

Dr. Kiss János Vörösmarty Mihályt megidézve szólt a könyv, mint a világot előre vivő alkotás fontosságáról. A könyv a tudás jelképe. Megerősítette, hogy Miskolc városa szeretne a XXI. század tudásközpontjává válni. A könyv a digitális forradalom során változik, de a tárgykultúrának fontos része marad. A könyvhét az írott szó ünnepe, az olvasás pedig a kreativitás előmozdítója, fontos mindenki számára.

[1_960] konyv2.jpg

A megnyitót követően érdekes kulturális műsorral folytatódott a könyv ünnepe. Olvassanak önök is – adathordozótól függetlenül sokat, hogy friss maradjon a szellemük.

 

 

Vissza