HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Megújult a Miskolci Egyetem Körcsarnoka

2017. július 11. (kedd) 10:21
 
Kívül-belül megújult a Miskolci Egyetem emblematikus épülete, sportéletének meghatározó létesítménye, az 1983-ban épült Egyetemi Körcsarnok, közismert nevén UFÓ.

Július 16-23. között a 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság mezőnye is játszik a Körcsarnokban.

A Miskolci Egyetem vagyonkezelésében és üzemeltetésében lévő Körcsarnok az elmúlt években már teljes befogadóképességen működött. A létesítmény az universitas testnevelés óráinak és hallgatóinak sportolási igényeit ugyanúgy teljesítette, mint ahogy a múlt hónapban 60. születésnapját ünneplő Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) otthona is volt.

[1_960] IMG_4668.JPG

Ezzel párhuzamosan számos nagyszabású országos és nemzetközi sportversenynek, koncerteknek, kiállításoknak volt helyszíne. Az intenzív használat miatt időszerűvé vált az épület teljes körű felújítása.

[4_960] IMG_4521.JPG

A Körcsarnok külső rekonstrukciója és energetikai korszerűsítése, belső megújulása a MEAFC kosárlabda sportágban benyújtott 2016/2017-es sportfejlesztési programjában szerepelt, amelyet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége támogatólap jóváhagyott. A közel 300 millió forintos beruházás 30 %-os önerejét a Miskolci Egyetem biztosította.

[2_960] IMG_4348.JPG

Látványsportágban rendeznek felnőtt világversenyt

A 2017. július 10-i ünnepélyes átadást követően július 16-23. között ismét nagyszabású sporteseménynek ad otthont a Miskolci Egyetem Körcsarnoka, ekkor rendezik a borsodi megyeszékhelyen a 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságot, amelynek egyik helyszíne a megújult létesítmény. — Az eseményen intézményi csapatok, többségében hazájuk országos bajnokai versenyeznek egymással. 16 férfi és 12 női egyetemi csapat indul, köztük a férfi és női Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság győztese valamint a Miskolci Egyetem férfi csapata. A résztvevők várható létszáma 450 — 500 fő, a korhatár 30 év. Ez azt is jelenti, hogy a várossal közösen látványsportágban rendezünk felnőtt világversenyt, ami jelentőségében, látványosságában, a mérkőzések színvonalában az elmúlt évek legkiemelkedőbb városi sporteseménye lesz, és kiemelt jelentőséggel bír Miskolc és a Miskolci Egyetem hírnevének öregbítése és idegenforgalmi népszerűsítése szempontjából — mondta Dr. Deák Csaba, a szervezőbizottság elnöke, a Miskolci Egyetem kancellárja.

[6_960] korcsarnok.jpg

A MEAFC és az UFÓ

Az 1957 júniusában megalakult Műszaki Egyetem Atlétikai és Futball Club (MEAFC), amely a várossal való hatékonyabb együttműködést kifejező névváltás után, az eredeti betűszót megtartva lett Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club, 1983-ig várt otthona; az Egyetemi Kör-csarnok átadására. Az 1.140 m2 alapterületű multifunkcionális küzdőtér a kosárlabda, a kispályás labdarúgás, a kézi-, röp- és tollaslabda, a tenisz sportági igényeit egyaránt kiszolgálja. A Körcsarnokban 6 zuhanyzós öltöző, 550 fő befogadóképességű lelátó, technikai értekezletre is alkalmas „galéria", modern eredményjelző- és hangtechnika, az emeleten 380 m2-es gyakorló terem található. — A közel 300 millió forintból megújult létesítmény a Kosárlabda Eb után ősztől újra várja a Miskolci Egyetem 10.000 diákját, az egyéb, dinamikusan fejlődő városi sportélet kiszolgálása mellett. A Körcsarnok mellett van a 2015-ben átadott atlétikai centrum, új műfüves foci és kültéri kosárlabda-pályák, kondipark, vagyis egy minden igényt kielégítő sportközpont jött létre, amelynek központi létesítménye a megújult Körcsarnok. Ezek együtt magas színvonalon és sokrétűen szolgálják a városi és egyetemi sportéletet — mondta Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

(fotók: Kulcs Magazin)



Vissza