HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Észak-kelet Magyarország legnagyobb orgonája

2008. június 10. (kedd) 13:00
 
2004-ben, amikor az új szikszói római katolikus templom monumentális épületét felszentelték, még sok minden hiányzott a templomból, többek között egy olyan orgona, amely mind méreteiben, mind pedig látvány szempontjából megfelel a hatalmas térnek.

Frankfurti ajándék a szikszóiaknak

A kedvező alkalom az elmúlt esztendőben érkezett el, amikor tudomásunkra jutott, hogy a németországi Frankfurtban található Liebfrauenkirche egyházközség új orgonát szeretne építeni, a régit pedig hajlandóak lennének nekünk ajándékozni.

[7_180] Billentyu.jpg [1_180] Sipok.jpg

A hangszer 1960-ban készült, 3 manuálos, 40 regiszteres, megközelítőleg 3200 sípból áll. A legkisebb sípok alig néhány cm hosszúak, a legnagyobbak pedig a hét méterhez közelítenek. A kapcsolat felvétele után megszületett a megállapodás: 2007. április 24-én Frankfurtban hozzákezdhettünk a hangszer leszereléséhez és hazaszállításához. A hazahozatal költségeihez, a hívek adományain kívül, Szikszó város önkormányzata is hozzájárult, a fennmaradó összeget pedig az egri főegyházmegye biztosította. Az összeszerelés költségeit pedig szintén közösen viselte az önkormányzat, az egyházmegye és a hívek.

[5_300] Orgona.jpg

Nehéz feladatnak ígérkezett a hangszer bontása. Csak külön engedéllyel lehetett kamionunknak a templom közelébe jutni, de ahogy elkezdődött a munka, máris érződött a legendás német szervezés és precizitás. A munkásoknak a szomszédos kolostorban biztosítottak szállást és étkezést, a templomban pedig emelő szerkezet és elektromos targonca biztosította a súlyosabb daraboknak a szállító járműhöz való biztonságos eljuttatását. Amikor négy nap múlva végeztek a feladattal, maguk a németek is meglepődtek, mivel ők úgy számítottak, hogy ez a munka legalább egy hétig el fog tartani. Őszinte elismerés illeti mindazokat, akik ebben a mi részünkről közreműködtek és ezáltal külföldön is öregbítették egyházközségünk jó hírnevét!

[4_180] Orgona1.jpg [6_180] Templom.jpg

2007. április 28-án, a szikszóiakkal együtt, az alkatrészeket szállító kamion is megérkezett, és kezdetét vehette a kirakodás. Ez sem ígérkezett könnyű feladatnak, mivel a hatalmas ládákat kézi erővel meg sem lehetett mozdítani.

Egyenként kellett a sípokat kiszedni a ládákból, és a templomban újra visszapakolni azokat. Hála a lelkes segítőknek, végül minden biztonságosan a tárolási helyére került. Most már csak az orgonát összeszerelő mesteren múlt, hogy végleges formáját elnyerve megszólaljon Észak-kelet Magyarország legnagyobb templomi orgonája, Isten dicsőségére és a hívek örömére.

[2_300] Plebanos.jpg

A hangszer beépítése során felújítani és átalakítani kellett a teljes levegőrendszert, új elektronikus vezérlést kellett kiépíteni az összes szélládához, és szükséges volt az orgona szerkezeti átalakítása is, mivel a régi helyszín és az új karzat között méretekben és formában jelentős különbség van. Az összeszerelés során örömmel tapasztaltuk, hogy miután eredetileg is ónból – tehát nagyon jó anyagból – készültek sípjai, ha egy új orgonát építenénk, annak se lenne szebb állapotban a síprendszere. Nemcsak az egyházközség, de Koppány Zoltán – a hangszer hazaszállítását és itthoni beállítását is levezénylő orgonaépítő is elégedett volt, mivel munkáját nagyban megkönnyítették a kiváló állapotú sípok, és ily‘ módon sokkal könnyebb volt ezeket intonálni, hangolni, nem kellett velük annyit kínlódni, mint sok más templomban. A későbbiekben tehát legfeljebb a porosodást kell figyelembe venni, de az is csak 10 éves távlatokban igényel komolyabb beavatkozást, a hangszer rendszeres használatát feltételezve. A nyelvsípok azonban évente 2–3 alkalommal történő hangolást és karbantartást igényelnek.

[3_300] Orgona2.jpg

Egy ilyen nagyságú újonnan felépített orgona értéke, – ha ezt mai árakon, egy teljesen új sípanyaggal számolnánk – kb. 80 millió forintot jelentene. A németek is sokat törték rajta a fejüket mihez kezdjenek, szerették volna felújítani, mivel ők is látták, milyen komoly sípanyaga van. Nekik az anyagi lehetőségeik segítettek abban, hogy városuk hozzájárulásával egy új hangszert építsenek – természetesen ez a legszerencsésebb minden esetben. Annak a hangszernek az előzetes költségvetése több százezer Eurónál tartott, a nyelvsípsorokkal és egyéb különféle hangefektusokkal, ami már olyan nagyságrendű összeg, amiről az egri egyházmegye is csak álmodozni tud, nemhogy ez elérhető legyen egy kis templom számára.

Minden jel arra utal, hogy ez a hangszer még 50 év múlva is kiváló állapotban lesz, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy nemcsak a mának, hanem a jövőnek is épült.

Az orgona átadására és megszentelésére 2008. június 22-én délelőtt 10 órakor kerül sor a helyi egyház híveinek és a frankfurti egyházközségből erre az alkalomra idelátogató küldöttség tagjainak jelenlétében. Mátyus Gabriella orgonaművész bemutató koncertet tart, az ünnepi szentmisét Dr. Ternyák Csaba egri érsek úr celebrálja.

Vissza